Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pe urmele eroilor români căzuți în Alsacia: Solban Constantin - Surubaru Costache

pag1.jpg

Calea ferată Turckheim Trois-Epis
Sursa imaginii: 
Collection Christophe Woehrle ©

Trois-Epis este astăzi numele unei stațiuni din Munții Vosgi, care an de an găzduiește numeroși bolnavi aflați în convalescență. Locul, izolat și liniștit, situat la altitudine, într-un peisaj bucolic, este optim pentru refacerea energiilor.

Stațiunea turistică Trois-Epis, collection Christophe Woehrle ©

Dar în timpul primului război mondial, satul cu același nume s-a aflat chiar pe linia frontului și, așa cum arată imaginile din epocă, a fost devastat.

Bombardamente la Trois-Epis, 1915, collection Christophe Woehrle ©

Începând din ianuarie 1916, aici s-a aflat un detașament de prizonieri de război români care munceau pentru construirea unei linii de cale ferată. Numele german al satului era "Drei-Ähren".

Calea ferată Turckheim Trois-Epis, collection Christophe Woehrle ©

Pe un mormânt din necropola de la Soultzmatt, situat într-un sector rezervat militarilor care au murit la Trois-Epis, există o inscripție din care reiese că acolo se odihnește Solban Constantin, regimentul 86 infanterie, decedat la 31 martie 1917.

Nu am regăsit acest nume în niciun document al CICR, în schimb am identificat pe listele CICR un soldat, decedat la aceeași dată, cu numele Surubaru Costache, tot din regimentul 86 infanterie.

Extras din lista deceselor de la Drei-Ähren, CICR ©

Iată așadar adevărata identitate a acestui militar care a căzut la datorie la mii de kilometri distanță de casă, îngropat sub o cruce pe care este înscris alt nume.

Costache Surubaru s-a născut în 1880 în localitatea Lunca, județul Botoșani. A fost mobilizat în cadrul companiei a doua, regimentul 86 infanterie al armatei române și luat prizonier la 18 noiembrie 1916, în localitatea Șuici, județul Argeș. Ulterior a fost transferat în lagărul  Tucholà din Polonia și apoi transferat, în ianuarie 1917, pe frontul din Alsacia, în detașamentul de muncă de la Trois-Epis. Se îmolnăvește și este internat la infirmeria detașamentului, dar moare la 31 martie 1917. Este îngropat la cimitirul din Trois-Epis, apoi este exhumat în anii 1920 și mutat în necropola de la Soultzmatt.

Oricine are cunoștință despre descendenții săi este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe pagina de Facebook RFI România

 

Articol de Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană

Traducere de Șerban Georgescu

Toate articolele din seria Eroi în Alsacia a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia