Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Slovenia își reclamă la UE propriul guvern. România este și ea acuzată

slovenia.jpg

Image source: 
rfi.fr

-Vizita lui Emmanuel Macron în Lituania: cele două țări sunt gata să creeze o Europă unită

-Croația găzduiește „Mentalfest”, festival dedicat bolilor mentale

-Legendarul Jean-Jacques Annaud va prezida juriul festivalului de film și lieratură „CineLibri” din Bulgaria

-Atracții în Kazahstan: cinci locuri minunate pe care le-am descoperit de curând

-S-au scumpit țigările în Slovacia

Un raport al „Greenpeace” și „Civil Liberties Union for Europe” arată că Slovenia face parte dintre membrele Uniunii Europene care au restrâns de o manieră disproporționată libertățile în caz de pandemie. Politicul s-a amestecat în controlul manifestărilor și libertatea presei. Până acum, cele mai dure măsuri anti-pandemie le luase Spania, unde copiii n-au avut voie să iasă din case timp de 5 săptămâni.

„Libertățile sunt esențiale pentru păstrarea democrației. Este greu de acceptat că atâtea țări din UE au impus măsuri disproporționate, care au împiedicat cetățenii să-și exprime îngrijorarea, în aceste momente, când atâtea decizii importante sunt luate”, a declarat Linda Ravo, de la organizația non-guvernamentală „Civil Liberties Union for Europe”. Cele două ONG-uri au elaborat raportul pe baza unor cercetări ale lor în Germania, Țările de Jos, România, Slovenia și Spania, cu ajutorul reprezentanților „Greenpeace” din aceste țări.

Raportul, numit „ Locking down critical voices”, arată că Slovenia s-a folosit de pandemie pentru a limita criticile la adresa guvernului. Conform acestui raport, jumătate dintre țările UE nu au respectat dreptul adunărilor publice pentru proteste pașnice, iar unele dintre ele, ca Slovenia, Germania, Țările de Jos, Polonia, România și Spania, au limitat accesul publicului la informare și la luarea deciziilor. Altele, mai ales Ungaria și România au limitat și libertatea de expresie.

Ariadna Rodrigo, de la filiala europeană „Greenpeace”, consideră că Bruxellesul trebuie chiar să le blocheze accesul la fondurile commune țărilor vinovate, dacă nu își schimbă imediat modul de acțiune.

În același timp, Comisiile europene își propun ca aceste încălcări ale libertăților fundamentale să fie incluse în raportul lor asupra statului de dtept, care va fi publicat în următoarele zile.

 

Vizita lui Emmanuel Macron: Lituania și Franța sunt gata să creeze o Europă unită

Președintele Lituaniei - Gitanas Nausėda și premierul Diana Nausėdienė l-au primit pe președintele Franței – Emmanuel Macron și pe soția acestuia – Brigitte Macron, veniți în vizită oficială.

„Vizita președintelui Republicii Franceze, comemorând centenarul recunoașterii de facto a Republicii Independente a Lituaniei de către Franța, simbolizează relațiile puternice dintre cele două țări. Cooperăm în domeniul apărării și securității, economiei și culturii. științei și inovației. Suntem gata să creăm o Europă unită, verde și inovativă, apărând principiile democrației și drepturilor omului”, a declarat președintele lituanian.

Printre temele de discuție s-a aflat Belarus, iar lui Emmanuel Macron i s-a cerut să supravegheze modul în care această țară testează în această perioadă centrala atomică de la Astrava. Deasemenea, șeful statului francez a insistat pe tema dialogului dintre Lituania și marea țară vecină – Rusia:

„Rusia este o forță la nivel de Europa, de aceea cred că dialogul este important din punct e vedere strategic. Știu că pentru voi nu este la fel de ușor ca pentru noi și știu că această țară v-a produs răni dureroase. Secolul trecut nu a fost pentru voi la fel ca pentru noi. V-ați simțit abandonați și după Al Doiea Război Mondial, timpul a trecut mult mai greu pentru voi. Deci, înțeleg ce înseamnă pentru voi un dialog cu Rusia. De aceea suntem alături de voi”, a adăugat Macron.

În privința situației încordate din Belarus, președintele Franței a spus: „Soluția trebuie să vină tot din Belarus. Pentru ca tranziția să fie una pașnică, iar celelalte țări să evite amestecul. Noi am fost clari în această privință chiar și înaintea scrutinului în care a fost reales Aleksandr Lukașenko. Prioritatea noastră este medierea”, adaugă Emmanuel Macron.

 

Croația găzduiește „Mentalfest”, festival dedicat bolilor mentale

Festivalul este adaptat situației epidemiologice și va începe la Rijeka, cu ocazia Zilei mondiale a sănătății mentale. Va dura 10 zile și va avea un program foarte bogat, cu conferințe, discursuri, premiere de film, emisiuni la radio, spectacole de cabaret și alte spectacole tematice.

Tema acestui an va fi „Sănătatea mentală pentru toți: să investim mai mult – să o facem mai accesibilă”. Deasemenea, medici din toată lumea își vor prezenta succesele în tratarea pacienților și familiilor lor. Totul va începe cu lansarea unei cărți de bucate speciale, cu rețete simple, aduse de mii de oameni, care au dezvăluit feluri de mâncare făcute de mamele și bunicile lor, și care subliniază efectele terapeutice ale gătitului pentru afecțiunile mentale.

 

Legendarul Jean-Jacques Annaud va prezida juriul festivalului de film și lieratură „CineLibri” din Bulgaria

Vedeta cinema-ului francez va veni la Sofia cu ocazia celei de-a 6-a ediții a festivalului „roman & cinema”, care va avea loc între 18 octombrie și 8 noiembrie. Regizor, producător și scenarist, cunoscut și recunoscut în toată lumea, a cări carieră se întinde pe 5 decenii și i-a adus numeroase premii, Jean-Jacques Annaud este autorul multor adaptări ale unor opere literare, transpuse pe ecran: „Războiul focului„ (1981), „Numele trandafirului” (1986), „Ursul” (1988), „Amantul” (1992), „Șapte ani în Tibet” (1997) sau „Ultimul lup” (2015).

În agenda evenimentului din acest an sunt planificate peste 300 de proiecții penru 45 de filme, cu premiere naționale și internaționale, nu doar la Sofia, ci și în alte 7 orașe: Plovdiv, Varna, Bourgas, Véliko Tarnovo, Gabrovo, Blagoevgrad și Stara Zagora.

O mare parte din program va fi disponibilă online, pe platforma „Netterra TV+”, iar 7 pelicule vor concura pentru marele premiu: noul film al regizorului François Ozon «Été 85», «Berlin Alexanderplatz», o adaptare a romanului lui Alfred Döblin apărut în 1929, selecționat în competiția oficială a Berlinalei 2020; thrilerul danez «L’exception» al regizorului Jesper Nielsen; «Minamata» cu Johnny Depp, un film biografic despre William Eugene Smith. De asemenea, adaptarea cinematografică a piesei de teatru «Le père» de Florian Zeller, realizat de el însuși, care îi aduce pe ecran pe Anthony Hopkins și Olivia Colman. Regizorul itaian Daniele Luchetti va fi și el prezent, cu filmul «Les Liens», proiectat în deschidere la Veneția. Vom vedea și dram maghiară «Pilátus», după romanul Magdei Szabó.

Jurioul va cuprinde și personalități ale cinematografiei bulgare, iar la 24 aprilie, Annaud își va lansa în Bulgaria cartea „Une vie pour le cinéma”. De asemenea, pubicul va vedea filmul său „Amantul”, care a provocat scandal la lansare.

Un rendez-vous de ne-ratat cu lumea magnifică a cărților și filmului!

 

Atracții în Kazahstan: cinci locuri minunate pe care le-am descoperit de curând

Kazahstanul este bogat în atracții, după cum mărturisesc pozele de pe rețelele sociale. Anul acesta, datorită izolării, turiștii autohtoni au evaluat potențialul turustic al țării și au vizitat locurile cele mai atrăgătoare.

Publicația „Stan.kz” au analizat 5 locuri care ar putea atrage turiștii din lumea întreagă.

-Lacul Kobeïtouz, din districtul Erementau, regiunea Akmola, a devenit brusc popular, când i s-au descoperit proprietățile curative, dar și fiindcă odată la câțiva ani devine roșu. Este situat la 253 de metri altitudine și culoarea specială îi este dată de o algă din apă. Din păcate, anul acesta, oamenii au scos apa din lac, crezând că poate vineca maladia Covid-19. Va fi nevoie de 15 ani pentru a se reface microclimatul din lac, cum a fost înainte.

Alt loc minunat este Gorges de Selet, un fel de lac de adâncime, care are malurile abrupte și înghețate în permanență, fie vară, fie iarnă. Și aici au ajuns însă turiștii iresponsabli, care lasă mereu în urma lor tot felul de gunoaie, de la bidoane din plastic, până la țepușe de frigărui.

O atracție este, de asemenea, lacul Radou sau Podbelkovoe, în zona Kazahstanului Oriental. Aflat la 10 kilometri de satul Poperechnoe, se remarcă prin proprietățile curative și peisajul unic al munților Altai.

Mai trebuie menționată si cascada Tekes, la 250 de kilometric de capitala Alma Ata, aproape de granițele cu China și Kârgâstan.

În fine, un peisaj publicat și în revista „National Geographic” din Kazahstan sunt văile Kyzylkoup, cu calcar roșiatic și sedimente la vedere, asemănător celui din Grand Canyon, din Arizona, SUA.

 

S-au scumpit țigările în Slovacia

După ce și-a terminat studiile la Universtatea Tehnică, Dušan Starý a început s-a lucreze în industria tutunului, iar din 2015 este directorul comercial al societății „Imperial Tobacco Slovakia”. Iată-l răsăunzând întrebărilor, într-un interviu pentru publicația „Trend”:

-Aveți 30 de ani de experiență în piață. Cum a evoluat ea în această perioadă?

-S-a schimbat enorm în ultimii 10-15 ani. După intrarea Slovaciei în UE, s-au armonizat accizele, iar preocuparea populației pentru sănătate a crescut constant.

-Cât plătim taxe la un pachet de țigări?

-Impozitele și TVA-ul, dar mai ales accizele, reprezintă cam 80% din prețul unui pachet.

-Cum percepeți această creștere de taxe?

-În mod cert, ele cresc prețul produsului, dar înțelegem și nevoia de a contribui la bugetul de stat. Banii sunt foarte importanți pentru guvern, mai ales în aceste vremuri.

-Cum credeți că se va reflecta asta în prețul produselor din tutun?

-Creșterea accizelor va duce mai întâi la o urcare cu 16%, iar până în 2023, se prevede o mărire cu până la 23%. Cel mai mult ne temen de acest prim val al scumpirilor țigărilor. Va duce la o creștere a prețului cu 40 de eurocenți per pachet, ceea ce va însemna un șoc pentru fumători. Vom vedea dacă asta va duce la explozie a contrabandei.

Cu participarea:

Zhuldyz Alen (Kazahstan)

Terezia Balcova (Slovacia)

Eva Skok (Slovenia)

Kristina Peric (Croația)

Elena Cafarova (Bulgaria)

Akvile Kaucikaite (Lituania)

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei