Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi măsuri restrictive pe tot cuprinsul Europei, odată cu revenirea pandemiei

covid_europa.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Astăzi, când discutăm despre noile restricții pe fondul creșterii numărului cazurilor de coronavirus, e bine să privim la situația generală din Uniunea Europeană. Din păcate, peisajul este descurajant cam peste tot...

Măsurile restrictive se consolidează în marile capitale europene, așa cum constată și cotidianul francez de afaceri Les Echos.

Parisul și suburbiile sale au trecut timp de două săptămâni în alertă maximă. Restaurantele se deschid în conformitate cu un protocol sanitar strict.

Barurile, care aveau permisiunea să rămână deschise până la 22:00, sunt aşteptate să se închidă complet începând de azi.

Londra aplică celebra „regulă a celor șase”, care le interzice locuitorilor să se întâlnească cu mai mult de șase persoane la un moment dat, în afara sau în interior, inclusiv copii sau persoane din aceeași gospodărie.

În caz contrar, se aplică o amendă de 200 de lire sterline, care se dublează pentru fiecare nouă infracțiune, până la 6.400 de lire .

Pub-urile sau barurile care permit grupuri mai mari decât prevede legea pot fi amendate cu până la 10.000 de lire sterline.

Într-un oraș în care se văd mai puține măști pe străzi decât în ​​alte părți ale Europei, acestea sunt acum obligatorii în pub-uri și restaurante, în afara momentelor în care oamenii mănâncă sau beau, precum și în taxiuri.

Altfel, sunt prevăzute amenzi de 200 de lire sterline care, de asemenea, pot ajunge până la 6.400 de lire sterline în cazul unei infracțiuni repetate.

Madridul a intrat în al doilea val de restricții, programat pentru 14 zile și care poate fi reînnoit. În acest timp, infectările continuă să crească necontrolat.

Zone închise, mobilitate redusă la elementele esențiale, limitarea accesului în magazine la 50% din capacitate și la 60% pe terasele barurilor și restaurantelor, cu ultimii clienți la ora 22 și închiderea la ora 23. Masca este peste tot obligatorie încă din această vară, chiar și în școli, de la vârsta de 6 ani.

Intrarea și ieșirea din capitală sunt interzise, ​​cu excepția motivelor profesionale sau educaționale și a călătoriilor „justificate în mod adecvat”. Întâlnirile sunt limitate la 6 persoane atât în ​​privat, cât și în public.

Cancelara Angela Merkel și-a arătat și ea îngrijorarea încă de săptămâna trecută cu privire la rata de răspândire a coronavirusului în capitala Germaniei.

Sunt evidențiate șase „puncte fierbinți” în care numărul infecțiilor depășește 50 la 100.000 de locuitori pe parcursul a 7 zile, pe Valea Rinului, însă trebuie spus că rata Parisului este de cinci ori mai mare. Creștere îngrijorătoare se înregistrează în centrul Berlinului, dar și în districtele Kreuzberg și Neukölln, foarte apreciate de tineri pentru barurile lor.

La Roma, purtarea unei măști este de acum obligatorie, inclusiv pe stradă și nu doar în locuri publice închise. Contravenienții riscă o amendă de la 400 la 3.000 de euro. Petrecerile sunt interzise, iar numărul invitaților la o nuntă nu poate depăși 200 într-un loc închis.

Bruxelles și regiunea înconjurătoare au impus purtarea generalizată a măștilor în locurile aglomerate. Dar, după cum comentează sarcastic Les Echos, pentru că se poate trăi de doi ani fără guvern, dar nu fără baruri, acestea pot fi deschise până la unu noaptea. Cu obligația purtării măștilor.

Un peisaj descurajant, așadar, cam pe tot cuprinsul Uniunii Europene.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 6 octombrie 2020