Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Organizația Opus Dei, între mit și realitate

opus_dei.jpg

Icoană a sfântului Jose Maria Escriva, Peterskirche, Vienna, Austria.
Sursa imaginii: 
commons.wikimedia.org

În 6 octombrie 2002, la Vatican, Papa Ioan-Paul al II-lea îl canoniza pe sfântul Jose Maria Escriva. Este vorba de fondatorul uneia dintre cele mai interesante organizații catolice, Opus Dei, care a devenit, în perioada pontificatului sfântului Ioan-Paul al II-lea, prelatură personală a papei. 

Opus Dei a stârnit multe mituri care au creat acestei prelaturi catolice un aer de mister. Poveștile despre Opus Dei au stârnit curiozitate și au alimentat un mare număr de romane și filme fanteziste.

Jose Maria Escriva de Balaguer Albas s-a născut în 9 ianuarie 1902, în localitatea Barbastro din Spania. La vârsta de doi ani, s-a îmbolnăvit grav. Medicul care îl trata i-a spus mamei sale că băiețelul nu are nici o șansă de supraviețuire.

Mama sa i-ar fi promis Sfintei Fecioare Maria că, dacă va trăi băiețelul, îl va duce în pelerinaj la sanctuarul de la Torreciudad, unul dintre cele mai renumite din Pirinei. Împotriva tuturor estimărilor medicilor, micuțul Jose Maria nu a murit. Ba, mai mult, s-a vindecat neobișnuit de repede.

În anul 1915, afacerea tatălui său a dat faliment, iar familia Escriva s-a mutat în Logrono. În acest oraș, Jose Maria Escriva și-a dat seama că vocația sa este aceea de preot. În paralel cu studiile teologice, la dorința tatălui său, a urmat și studii de drept civil, la fără frecvență.

În anul 1924, tatăl său a murit, iar Jose Maria Escriva a devenit capul familiei. În anul 1925, a fost hirononit preot și a fost numit într-o parohie rurală de lângă Zaragoza. A rămas acolo până în 1927, când s-a mutat la Madrid, pentru a-și pregăti doctoratul în drept.

Un an mai târziu, a întemeiat Opus Dei, o inițiativă destinată mai ales săracilor și bolnavilor.

Jose Maria Escriva a avut de suferit din cauza persecuțiilor organizate de comuniști în timpul războiului civil din Spania. A fost nevoit să își întrerupă studiile, să se ascundă de persecuțiile republicanilor, care au ucis un mare număr de preoți, să se refugieze în Franța și să se ascundă la Burgos.

A reușit să revină la Madrid și să își susțină doctoratul în 1939. Opus Dei și-a dezvoltat opera de caritate pusă în slujba celor care aveau de suferit consecințele războiului civil devastator. De asemenea, în 1940, Spania a primit un mare număr de refugiați din Franța, alungați de Cel de-al Doilea Război Mondial și de invazia nazistă.

După încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial, în 1946, Jose Maria Escriva s-a stabilit la Roma, unde a început să lucreze pentru al doilea doctorat, cel în Teologie. Inteligența sa l-a făcut rapid remarcat. A început să lucreze pentru două congregații ale Vaticanului și a fost numit prelat papal.

A continuat să consolideze Opus Dei, o organizație care pune un mare accent pe formarea spirituală, morală și intelectuală a membrilor săi. Această congregație a devenit o organizație mondială respectată.

Jose Maria Escriva a murit în 1975. Mai mult de o treime din totalul episcopilor din întreaga lume a cerut beatificarea sa. Aceasta avea să se producă în 1992, iar canonizarea în 2002.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 6 octombrie 2020