Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Purtătorul de cuvânt al BOR: Măsurile trebuie luate onest și cu discernământ

vasile_banescu.jpg

BOR îi dă replica vicepremierului Barna care cere un parteneriat cu Biserica pe tema vaccinării
Purtătorul de cuvânt al BOR Vasile Bănescu
Sursa imaginii: 
http://arhiepiscopiaramnicului.ro/

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a reacționat după ce luni secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că la sărbătorile religioase vor putea participa doar rezidenți din localitatea respectivă. 

Decizia vizează direct pelerinajul de la Sfânta Parascheva, care urmează să aibă loc în perioada 8-15 octombrie a.c. la Iași.

Redăm mai jos integral declarația reprezentantului BOR:

”Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.

Din perspectiva prezervării   unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea  acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.

Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.

Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”.