Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În spitalele din Timișoara se face loc pentru bolnavii de Covid. În jur de 100 de paturi, gata în următoarea săptămână

victor_babes_timisoara.jpeg

În spitalele din Timișoara se face loc pentru bolnavii de Covid. În jur de 100 de paturi, gata în următoarea săptămână.
În spitalele din Timișoara se face loc pentru bolnavii de Covid. În jur de 100 de paturi, gata în următoarea săptămână.
Sursa imaginii: 
RFI/Otilia Ghițescu

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara nu mai are locuri libere. Pentru că numărul de îmbolnăviri nu scade, autoritățile au găsit o soluție de reorganizare. Aceasta presupune transformarea în zone roșii a unor secții din alte spitale. În total, este vorba despre aproximativ 100 de paturi. 

În Timiș s-au înregistrat, ieri, 82 de noi îmbolnăviri cu Covid, dar și cinci decese. Cele mai multe cazuri, 40 la număr, au fost în Timișoara. În prezent, în județ sunt internați 178 de pacienți infectați cu coronavirus. 19 dintre aceștia sunt în stare gravă, la Terapie Intensivă.

La Spitalul „Victor Babeș” sunt ocupate toate cele 140 de paturi, iar la Terapie Intensivă nu mai este niciun loc liber. Medicul Cristian Oancea, directorul unității sanitare, spune că totul depinde acum doar de fiecare dintre noi. 

"Totul se va reduce la responsabilitatea oamenilor și îl citez acum pe doctorul Musta, lupta se dă în stradă, cu responsabilitatea noastră, a fiecăruia, și în secțiile de Terapie Intensivă, unde, cu excepția unui loc de patologie pediatrică, totul este plin".

Pentru că numărul de cazuri nu dă semne de scădere, la Timișoara vor fi luate măsuri excepționale. Astfel, Spitalul Județean va redeschide zona roșie Covid, organizată într-una dintre secțiile de ortopedie. Și Institutul de Boli Cardiovasculare va pune la dispoziția medicilor de la „Babeș” o secție externă. 

Medicul Cristian Oancea mai spune "încercăm săptămâna asta, rapid, să transformăm Ortopedia, să revenim la primul plan alb, din februarie, să facem 60 de locuri rapid și să preluăm de săptămâna viitoare secția de recuperare cardio-vasculară din spate de la ASCAR, ca și secție externă de la «Babeș». Acolo mai câștigăm 40 de locuri, cu 16 locuri de oxigen. Încercăm într-o săptămână, o săptămână și jumătate, să mai câștigăm 100 de locuri".

Până când noua zonă roșie va fi complet funcțională, la Spitalul Județean va exista o zonă roșie temporară, cu capacitate de aproximativ 16 paturi, toate conectate la oxigen. Aceasta va fi operațională de vineri, 9 octombrie. 

De la începutul pandemiei, în Timiș s-au înregistrat 4.380 de cazuri de Covid și 177 de decese. Sunt șapte focare active, iar rata de infectare a populației este de 0,68 la mia de locuitori.

 
În spitalele din Timișoara se face loc pentru bolnavii de Covid. În jur de 100 de paturi, gata în următoarea săptămână