Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia reintroduce purtarea obligatorie a măștii de protecție

masca.jpg

Italia reintroduce purtarea obligatorie a măștii de protecție.
Italia reintroduce purtarea obligatorie a măștii de protecție
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

După mai bine de două luni  de  creștere continuă a infectarilor, autoritățile italiene reintroduc purtarea obligatorie a măștii în efortul de a împiedica răspândirea noului coronavirus. Guvernul de la Roma anunță prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

Guvernul de la Roma adoptă noi restricții în contextul pandemiei de coronavirus și a creșterii cazurilor de infectare. Ultimul bilanț epidemiologic înregistrează 28 de decese și 2677 de cazuri testate pozitiv la Sars-Cov-2.

Măsurile dorite de Guvern au fost prezentate în Camera Deputaților și în Senat de către ministrul sănătății, Roberto Speranza.

“Italia stă mai bine în acest moment (cifrele sunt clare), față de alte țări europene. Împreună cu Germania este între marile țări europene care rezistă mai bine la acest al doillea val, dar nu trebuie să ne facem niciun fel de iluzie”, spune ministrul italian al sănătății. 

Ca urmare, sunt necesare noi măsuri, reguli, controale și amenzi. După ce multe regiuni - cum ar fi Lazio sau Campania - au revenit la purtarea obligatorie a măștii și în exterior - Guvernul consideră  necesară extinderea măsurii la nivelul întregii țări. Ministrul italian al Sănății a afirmat în Parlament:

“Spunem cu putere cetățenilor din țara noastră că trebuie să facem un efort în plus pentru că în fiecare situație în care există riscul de a întâlni persoane cu care nu se locuiește este necesară utilizarea măștilor”, anunță ministrul sănătății. 

Nepurtarea măștii în exterior înseamnă amendă de la 400 la 1000 de euro. Iar pentru ca regulile să fie respectate, poliția, dar și militarii vor efectua controale. 

Lunile următoare vor fi o mare provocare, iar Italia, țară în care aproape 36.000 de persoane au decedat din cauza infectării cu coronavirus acționează cu prudență. Pentru moment, Guvernul lasă regiunile să decidă, când este cazul, în privința închiderii anticipate a restaurantelor și localurilor. Guvernul condus de Giuseppe Conte este însă sigur că starea de urgență în Italia trebuie prelungită până la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor, însă pentru acest lucru are nevoie de votul celor două Camere ale Parlamentului. Dar, o situație dificilă s-a înregistrat, marți, când la Camera Deputaților nu s-a întrunit majoritatea din cauză că mai mulți deputați sunt în carantină fiduciară. Deputații aflați în carantină vor putea fi considerați în misiune, scrie presa, și ca urmare repunerea la vot a rezoluțiilor Guvermului nu ar trebui să mai întâmpine dificultăți.

Din Roma pentru RFI, Mihaela Iordache.