Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Noi proteste anti Netanyahu, în pofida restricţiilor

proteste_israel.jpg

Proteste în Israel, Tel Aviv. Foto: AFP

Israelienii au manifestat din nou, marţi, împotriva gestionării economice şi sanitare a pandemiei de COVID-19 de către premierul Benjamin Netanyahu, în pofida înăspririi restricţiilor, inclusiv una legată de mitinguri, relatează AFP.

La Ierusalim, manifestanţii, arborând drapele israeliene, au respectat distanţarea fizică şi au purtat măşti.

La Tel Aviv, au avut loc ciocniri între poliţie şi manifestanţii care au încercat să străpungă un cordon de securitate, potrivit unui fotoreporter AFP.
Manifestanții au purtat banderole pe care scria "Opresorule, demisionează" şi o pancartă cu o caricatură a lui Netanyahu după gratii, referitor la procesul său pentru corupţie în curs de desfăşurare. Premierul israelian respinge această acuzaţie.

"Manifestanţii au început să defileze încălcând" restricţiile legate de COVID-19, a făcut cunoscut purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, într-un comunicat. Poliţia "s-a ocupat de situaţie", a mai precizat el.

Reprezentantul poliției nu a oferit date legate de numărul de participanți și nici nu a precizat dacă au avut loc arestări.
La începutul săptămânii, autorităţile israeliene au anunţat prelungirea stării de urgenţă pentru încă o săptămână.

Pe 30 septembrie, parlamentul israelian a aprobat o lege menită să limiteze manifestaţiile în timpul stării de izolare, despre care criticii spun că are scopul de a reduce la tăcere protestele faţă de premierul Benjamin Netanyahu.

Legea le interzice manifestanţilor să se deplaseze la mai mult de un kilometru de locuinţă, însă cotidianul de stânga Haaretz a raportat că au apărut aplicaţii pe reţelele de socializare pentru a le oferi utilizatorilor locaţia celui mai apropiat protest de casa lor.