Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va plăti Google 9 miliarde de dolari despăgubiri pentru Oracle?

După ani de procese, bătălia dintre giganții Google și Oracle ajunge miercuri în fața Curții Supreme a Statelor Unite, care urmează să ia o decizie cu repercusiuni enorme la nivel mondial.

Curtea Supremă va asculta, prin teleconferință, argumentele ambelor părți din acest dosar deschis în 2010, când Oracle a acuzat Google că a folosit brevete care îi aparțin.

Oracle a devenit proprietarul codului de programare Java după ce a cumpărat compania care l-a inventat, Sun Microsystems.

Grupul acuză Google că a preluat această tehnologie fără licență de operare în anii 2000 pentru a proiecta propriul sistem de operare Android, folosit acum de milioane de smartphone-uri. Oracle cere despăgubiri de 9 miliarde de dolari.

Grupul din Mountain View spune la rândul său că exploatarea Java a fost disponibilă gratuit tuturor dezvoltatorilor încă înainte de achiziționarea Sun Microsystems de către Oracle.

Dezbaterea s-a rezumat de atunci la un atac serios asupra inovației (Google) și împotriva unei recunoașteri corecte a proprietății intelectuale (Oracle).

Două instanțe s-au pronunțat până acum în favoarea Google. Dar o Curte de apel federală a adoptat opinia opusă  în 2018, obligând gigantul californian să apeleze la Curtea Supremă.

Întrebarea este dacă interfețele de programare a aplicațiilor (API), care sunt un fel de codificări între software-uri, sunt protejate de legile proprietății intelectuale.

Având sprijinul multor companii din Silicon Valley, Google susține că extinderea legilor privind brevetele API riscă să amenințe inovația într-o lume digitală în continuă schimbare.

„Dezvoltatorii de software-uri consideră de mult că pot folosi gratuit interfețele pentru a dezvolta noi programe”, amintește grupul condus de Sundar Pichai în documentele trimise Curții înainte de audiere.

 

O insulă

„Fără API-uri comune, fiecare dispozitiv și program ar deveni o insulă, iar dezvoltarea de software-uri moderne nu ar mai putea avea loc”, spune The Developers Alliance, care cuprinde dezvoltatori de aplicații și alte companii din acest sector.

Dacă Oracle va primi permisiunea de a păstra brevete asupra codurilor Java, asta „ar putea încetini inovația și concurența pe piețele dependente de software” și ar putea „încuraja monopolurile”, a argumentat, la rândul său, American Antitrust Institute.

Audierea ar fi trebuit să aibă loc în primăvară, dar a fost amânată din cauza pandemiei. Aceasta vine într-un moment în care puterea giganților digitali este criticată din ce în ce mai des în Statele Unite, dar și în Europa.

 

„Copie”

Dosarul nu este lipsit de implicații politice: fondatorul Oracle, Larry Ellison, este un apropiat al președintelui Donald Trump. În schimb, Google face obiectul unei anchete efectuate de autoritățile din SUA în domeniul concurenței.

Administrația republicană a susținut grupul Oracle; potrivit acesteia creatorii nu pot fi privați de drepturile lor, doar pentru că operează în lumea noilor tehnologii.

„Google a copiat 11.500 de linii de cod de computer protejate de brevete” și alte informații aparținând Oracle, a estimat Ministerul Justiției într-un document transmis înainte de audiere.

Hudson Institute este de aceeași părere: dacă se va admite ca Google să fie implicat într-un „furt de proprietate intelectuală”, protecția companiilor americane împotriva încercărilor de spionaj industrial din partea Chinei nu poate fi garantată.

American Publishers Association susține că încălcarea legilor privind brevetele poate complica „crearea și partajarea operelor originale”.

 

Transformare

Google și Oracle vor dezbate în detaliu termenul de „utilizare corectă” a unei tehnologii în scopuri „transformative”, o nuanță juridică care permite unui creator să transforme complet o operă, fără a cere permisiunea și fără a recompensa drepturile autorului său.

Google va miza pe deciziile celor două tribunale care au considerat că practica sa este „corectă”. Acesta va solicita validarea deciziilor pronunțate.

Curtea Supremă are doar 8 judecători în momentul de față deoarece fosta judecătoare Ruth Bader Ginsburg s-a stins din viață  la 18 septembrie 2020, deci decizia nu va fi pronunțată timp de câteva săptămâni sau luni.

O decizie în favoarea Google ar pune capăt acestui maraton legal. În caz contrar, dosarul va fi trimis probabil instanțelor inferioare, iar maratonul ar putea continua.

 

Traducere de Anda Costiuc după articolul AFP preluat de France24