Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Culturii la RFI, după închiderea teatrelor: Sectorul cultural este o victimă colaterală

Ministru inchidere teatre victima colaterala.jpg

Teatrele din București, închise din nou, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: tnb.ro)
Teatrele din București, închise din nou, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: tnb.ro)

Sectorul cultural este o victimă colaterală a restricțiilor impuse de autorități pe fondul Covid-19. Iată ce declară la RFI ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, după ce teatrele din București au fost din nou închise, din cauza ratei mari de infectare la nivelul Capitalei.

Bogdan Gheorghiu spune că legea a fost aplicată ad literam și precizează că instituțiile de spectacol nu au înregistrat vreun focar Covid-19 în ultimele două săptămâni: ”Dacă mă întrebați pe mine, eu zic că nu sectorul cultural a contribuit la înrăutățirea acestor cifre, din punct de vedere epidemiologic, pentru că publicul nostru este unul extrem de respectuos cu aceste norme, este un public educat și responsabil. Mai mult de atât, din datele pe care le avem de la managerii noștri, deși sălile au permisiunea de a fi ocupate până la 50%, ele funcționează în general cu o capacitate de 30% grad de ocupare, pentru că în momentul ăsta, cam asta este cererea, oamenii fiind destul de reticenți, unii dintre ei. Așadar, sectorul cultural a fost, din punctul meu de vedere, o victimă colaterală, instituțiile de spectacol neînregistrând nici un focar în ultimele 14 zile”.

Întrebat de ce au fost totuși închise teatrele, din moment ce nu există focare Covid-19, ministrul Culturii a explicat: ”Pentru că erau incluse în zona de activități unde mai mulți oameni împart același spațiu, un timp mai îndelungat. Noi am făcut deja demersuri către prefecturi, pentru a prioritiza redeschiderea activităților culturale, tocmai din motivele pe care vi le-am expus mai devreme”.

 
Bogdan Gheorghiu, despre închiderea teatrelor în București