Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Măsurile de restricție sunt inevitabile

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Președintele României a susținut, miercuri, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, după cel mai grav bilanț al epidemiei de coronavirus în țară: aproape 3.000 de cazuri noi, 82 de decese și 612 pacienți internați la terapie intensivă.

Klaus Iohannis a declarat că oricâte măsuri ar lua autoritățile, acestea își pierd eficiența, dacă unii ditre cetățeni refuză să participe la acest efort colectiv:

Klaus Iohannis a declarat că oricâte măsuri ar lua autoritățile, acestea își pierd eficiența, dacă unii ditre cetățeni refuză să participe la acest efort colectiv:

„România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la începutul epidemiei. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și la decese și la pacienții de la ATI. Tendința actuală este una de creștere accelerată care duce la aglomerarea spitalelor și, din păcate, la un număr tot mai mare al deceselor. Măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse, cu atât mai rapid își vor produce efectele. Transmit un mesaj special de recunoștință și mulțumire medicilor și personalul medical pentru profesionalism și dedicare. Acești oameni extraordinari merită respectul și admirația noastră. Avem încredere în medicii noștri.

Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare. Îi asigur pe medici, pe asistenți, pe managerii de spitale că sunt alături de ei și că împreună vom face față acestei crize. E o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate.

Repet, situația epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de pandemie. Cu cât crește numărul de bolnavi, cu atât ne îndepărtăm de acest moment atât de așteptat.

Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul nostru.

Vrem să merge pe un drum care duce la o explozie de cazuri? E un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință. Sau alegem să avem și viață socială, și locuri de muncă. Purtatul măștii, distanța socială, igiena mîinilor, evitarea aglomerațiilor, munca la domiciliu, stau în puterea noastră”, a spus președintele României.

Întrebat de ce nu se reușește creșterea capacității de testare, Klaus Iohannis a răspuns:

„Numărul de testări crește de la o săptămână la alta. Este însă o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi inventat peste noapte. Pregătirea lor durează ani și ani. Nu trebuie să ne așteptăm la minuni, lucrurile merg tot mai bine, dar dacă nu avem grijă boiala va fi mai rapidă ca noi”.

De asemenea, chestionat dacă a făcut suficient pentru a inversa tendința de creștere a numărului de cazuri, față de atenția acordată temelor electorale, președintele a spus:

„Politica românească e amenințată de PSD, sănătatea de Covid, trebuie să ne adresăm și într-o parte, și în cealaltă. Această creștere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni. Lucrurile probabil se vor complica odată cu venirea vremii mai reci. Abordarea politică e necesară, societatea merge mai departe, nu vrem să ne oprim în mijlocul bolii. Autoritățile au reacționat corect, dar nu se poate aștepta nimeni ca guvernul singur să oprească epidemia, e o răspundere partajată. Cetățeanul are răspunderea probabil mai mare, boala nu se răspândește din instituție în instituție, ci de la om la om. Nu e bine să amestecăm aceste lucruri, dar câteodată politicienii se bagă și unde nu trebuie”.

Iohannis a vorbit și despre argumentele pentru închiderea teatrelor și cinematografelor:

„Cultura este unul din domeniile extrem de mult afectat. E însă clar că vorbim de măsuri luate de autorități la sfatul experților, care recomandă ce măsuri trebuie luate pentru a îngrădi răspândirea virusului, Din păcate, cultura de cele mai multe ori s-a manifestat prin spectacole, unde se întâlnesc oamenii și experții consideră că riscul este mai mare. Am speranțe că vom trece cu bine peste această perioadă grea, inclusiv cultura românească”.

În privința oportunității organizării alegerilor parlamentare, șeful statului a declarat:

„O democrație nu funcționează fără alegeri. A funcționat rezonabil de bine la alegerile locale. E clar că dacă numărul de cazuri crește, campania se va desfășura în condiții și mai speciale, dar alegerile trebuie să aibă loc. Acest parlament expiră pe 20 decembrie, chiar dacă rămâne, nu mai poate da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maxim 3 luni, nu cred că cineva îți imaginează că situația peste trei luni situația va fi net mai bună în iarnă spre primăvară. Condițiile sunt speciale, suntem în pandemie, dar trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, spre exemplu”.

Klaus Iohannis s-a referit și la prestația CNA în campania electorală:

„În CNA sunt unele persoane foarte calificate, independente, care își fac treaba foarte bine. Însă e constituit pe baza unui vot politic și reflectă majoritățile din Parlament, mai mulți PSD-iști decât altceva. Trebuie găsită altă formulă, pentru a avea cu adevărat persoane independente în CNA. CNA, în ansamblu, putea să facă o treabă mai bună”.

Despre posibilitatea reinstaurării stării de urgență, președintele a spus:

„Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu e o alegere politică și nu este un ghinion, este o catastrofă cu care trebuie să trăim până găsim soluțiile. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui, ea a venit neținând cont cine e la guvernare. Încet încet am învățat câte ceva, cum se răspândește, și putem să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate, putem avea o economie cât de cât funcțională și da, foarte regretabil, avem foarte mulți care au murit de această boală. Autoritățile au partea lor de rezolvat, noi fiecare avem răspunderea noastră să respectăm restricțiile, și boala se va răspândi mult mai încet, sistemul de sănătate va face față și când vom găsi un vaccin vom putea scăpa de acest virus. Până atunci trebuie să fim responsabili și să facem acele mici sacrificii. Va mai dura, nu e iminentă finalizarea pandemiei. Doar împreună putem îngrădi răspândirea bolii”.

Iohannis a spus și dacă va promulga un proiect de lege care prevede amânarea alegerilor în martie:

„Alegerile vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite deja. Mandatul parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, e definit de constituție. Constituția prevede în anumite situații că alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului dar nu mai târziu de 3 luni. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură aceste lucruri prin constituție nu sunt posibile. Parlamentul poate stabili prin lege anumite lucruri și dacă CCR a constatat că Parlamentul poate stabili data alegerilor, sigur, doar că nu acum când suntem în plină pregătire pentru alegeri”.

Klaus Iohannis a răspuns și dacă va lucra la legea de funcționare a jandarmeriei pentru ca abuzuri ca 10 august să nu mai existe, sau dacă se va moderniza structura SRI:

„Noi în CSAT am hotărât o nouă paradigmă de apărare a țării, vechea paradigmă pornea de la ideea că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa, ori această paradigmă nu mai este de actualitate. Inamicul acum probabil nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea, nu cu arme de foc, ci cu atacuri cyber. Toate acestea trebuie foarte bine prevenite, iar în cazul unui conflict armat local sau regional forțele trebuie să fie pregătite să intervină. Întreaga legislație trebuie modernizată, dar acest lucru nu este o noutate. Acum, încet dar sigur ne apropiem prima dată de o situație pe care o consdier foarte bună, avem strategia națională, carta albă a apărării, banii pregătiți, 2% din PIB timp de un deceniu, și trebuie finalizată întreaga acțiune cu modernizarea legislației aferente. Inclusiv aceste modificări se vor opera în lege, aștept ca noul Parlament să se apuce urgent de aceste chestiuni care sunt necesare”.

În fine, președintele a spus dacă România are un număr suficient de medici de terapie intensivă:

„Acum situația nu este încă critică, ci foarte îngrijorătoare. Avem peste 1.000 de locuri ATI pentru covid, cam 600 sunt ocupate. În spitale, în general, există și locuri pentru terapie intensivă altele decât pentru covid. În total sunt circa 2.300. Locuri deocamdată sunt și pentru covid și pentru alte probleme. Distribuția nu este uniformă, în localități cu incidența bolii mare locurile probabil sunt ocupate toate. Dar, nu trebuie să ne complacem în această situație, am discutat azi cu premierul și l-am rugat să ia măsuri urgente pentru a adăuga la numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă. Medici avem atâția câți avem, avem medici foarte buni, știu că mulți sunt în pragul epuizării, că nu există condiții mai bune. Medicii nu pot fi pregătiți peste noapte. Ce se poate face, se fac”.