Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris: Celebrii ”buchiniști” de pe malul Senei la un pas de colaps

buchinisti.png

Majoritatea tarabelor cu cărți vechi de pe malul Senei s-au închis...
Sursa imaginii: 
captură ecran France24

Reprezintă o tradiție veche de sute de ani și sunt o prezență emblematică a capitalei franceze, dar, odată cu pandemia și efectele ei, buchiniștii (vânzătorii de cărți vechi) și celebrele lor tarabe de pe malul Senei, sunt într-un mare pericol. Ca orice afacere care depinde de turism, și afacerile lor sunt grav afectate.

Sunt în total 227, iar multe din celebrele lor tarabe verzi sunt pe malul Senei încă din secolul 19. Acest tip de comerț a început aici încă de acum 400 de ani, potrivit France24.

Potrivit lui Jérôme Callais, președintele Asociației Culturale a Buchiniștilor din Paris, nu mai puțin de două treimi din veniturile lor proveneau din vânzările către turiști, din afara dar și din interiorul Franței.

”Impactul este devastator. Odată cu scăderea dramatică a turismului, veniturile noastre, oricum destul de modeste, sunt acum la pământ... Mai ales începând cu luna august este foarte foarte greu. Azi am vândut o carte de 16 euro – e o zi cu adevărat mare pentru mine. Dar sunt colegi ai mei care nu reușesc asta nici într-o săptămână. De aceea vedeți atât de multe tarabe închise”, spune el.

Deși sunt strict dependenți de turism, buchiniștii nu se încadrează în condițiile pe care guvernul le impune pentru acordarea de sprijin financiar investitorilor din turism....