Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creştere îngrijorătoare a cazurilor de coronainfectări în Germania

rotes_rathaus.jpg

Clădirea executivului din land-ul Berlin
Image source: 
RFI/William Totok

Autorităţile germane au impus noi restricţii în vederea îngrădirii corona-virusului. Mai multe land-uri federale au interzis cazarea unor persoane din aşa numite zone de risc situate pe teritoriul naţional. Land-urile Berlin şi Turingia refuză aceste reglementări, considerîndu-le exagerate. Ministerul Federal de Externe a dat publicităţii o listă actualizată a zonelor europene de risc. Pe listă se află şi România. Ministerul îi avertizează doar pe cetăţenii germani să nu se deplaseze în aceste zone. Ca atare, călătoriile în zone risc nu sînt interzise.

Ministrul german al sănătăţii Jens Spahn şi preşedintele Institutului „Robert Koch” din Berlin, Lothar Wieler, au lansat un apel insistent către populaţie de a respecta cu stricteţe regulile de igienă. Într-o conferinţă de presă comună, cei doi s-au referit la creşterea alarmentă a numărului de coronainfecţii, înregistrate în ultimele zile în Germania. Potrivit Institutului „Robert Koch”, în ultimele 24 de ore au fost depistate 4.058 de cazuri, aproape cu 2.000 mai multe decît miercuri. „Pentru societatea noastră”, a declarat ministrul Spahn, „această pandemie este şi un test de caracter.”

Acest calificativ metaforic se explică prin faptul că în ultimele zile s-au făcut auzite numeroase critici faţă de gestionarea lacunară a pandemiei în diferitele land-uri federale. În centrul atenţiei se află mai ales land-ul Berlin, unde cinci cartiere au fost declarate drept zone de risc. Explozia contaminărilor se explică prin faptul că autorităţile nu au reuşit să îngrădească aşa numitul fenomen al corona-petrecerilor în aer liber sau în diferite cluburi şi baruri. La aceste petreceri au participat uneori cîteva sute de persoane care nu au respectat nici distanţa fizică şi nici nu au purtat măşti de protecţie. În consecinţă, executivul land-ului Berlin a luat noi măsuri restrictive, mai drastice decît cele în vigoare. Astfel, între orele 23 şi 6 dimineaţa localurile publice şi magazinele non-stop vor fi închise, se interzice consumul şi vînzarea alcoolului. Vor funcţiona doar benzinăriile. Numărul persoanelor care se pot întîlni în aer liber a fost redus la 5, iar la întîlniri în locuinţe particulare la 10. Aceste reglementări sînt valabile pînă la sfîrşitul lunii octombrie. Purtarea măştilor în magazine sau în mijloacele de transport public este obligatorie. Tot aşa în şcoli, pe coridoare şi-n pauze, dar nu şi în timpul cursurilor. În sălile de teatru sau cinematograf, se va putea ocupa doar fiecare al doilea scaun pentru a garanta distanţa între spectatori. Reguli similare sînt în vigoare şi pentru slujbele religioase la care numărul participanţilor este restricţionat. La intrarea în biserici există registre în care participanţii trebuie să-şi treaca datele de contact. Unele biserici pot fi frecventata doar daca, în prealabil, credincioşii îşi anunţă telefonic prezenţa. În funcţie de locuri disponibile, li se comunică dacă li se permite accesul în lăcaşul de cult.

În timpul şedinţelor Bundestag-ului, folosirea măştilor este obligatorie şi pentru deputaţi. Grupul parlamentar al partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) a protestat împotriva acestei măsuri, anunţînd că se va plînge Curţii Constituţionale.

Restaurantele sînt obligate să înregistreze datele de contact ale oaspeţilor. Amenzile contravenţionale au fost ridicate. Cine refuză, de exemplu, purtarea măştii sau nu respectă distanţa fizică primeşte o amendă între 50 şi 500 de euro. Amenzi similare riscă şi patronii restaurantelor care nu-şi înregistrează oaspeţii sau nu amplasează mesele la o distanţă de 1,5 m.

Amenzile şi regulile diferă de la land la land. Astfel, land-urile Bavaria şi Schleswig Holstein au interzis cazarea persoanelor care vin din zone de risc. Dacă un berlinez, care locuieşte, de exemplu în cartierul Neukölln, considerat zonă de risc, doreşte să se cazeze într-un hotel bavarez, acesta va fi primit doar dacă prezintă un test negativ făcut în ultimele 48 de ore. Dacă berlinezul nu prezintă un test valabil intră automat în carantină obligatorie de 14 zile. Problema majoră, legată de aceste restricţii, este imposibilitatea autorităţilor sanitare de a prezenta rezultatul testului în decurs de 48 de ore. Land-urile Berlin şi Turingia au anunţat că nu impun restricţii de cazare.
Măsura privind cazările a fost criticată de mai mulţi experţi care o consideră drept exagerată. Singura măsură eficientă a stopării corona-virusului, cred ei, este respectarea normelor de igienă în vigoare.

Preşedintele Institutului „Robert Koch” a spus că numărul infectărilor va creşte în Germania şi ar putea depăşi 10.000 de noi cazuri pe zi în această toamnă.

Creştere îngrijorătoare a cazurilor de coronainfectări în Germania