Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Colegiul Farmaciștilor: Cea mai rapidă soluție e cumpărarea brevetului pentru Remdesivir. Cât costă și cine l-ar putea achiziționa?

syringe-1884758_1920.jpg

"Din punct de vedere etic și moral lucrurile sunt de discutat. Dar proprietatea intelectuală trebuie păstrată. Ea se protejează prin patent."
Image source: 
pixabay.com

Comisia Europeană anunță că a semnat un contract – cadru cu compania farmaceutică Gilead, prin care achiziționează în numele tuturor statelor membre 500.000 de doze din medicamentul Remdesivir. Potrivit unui comunicat de presă, înțélegerea prevede și rezervarea unei cantități suplimentare de jumătate de milion de doze din tratamentul pentru bolnavii cu Covid – 19. Documentul negociat de Comisia Europeană și compania Gilead a fost semnat de statele membre , plus Marea Britanie și șase țări candidate la aderare.

 

Mai multe state europene se confruntă cu un deficit în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 crește. Asta și în contextul în care Statele Unite au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei Gilead. La RFI, președintele Colegiului farmaciștilor, Dumitru Lupulieasa, spune ca soluția e ca SUA sau UE sa cumpere patentul

 

Dumitru Lupuleasa: Având în vedere populația totală din Uniunea Europeană, este puțin. Pe de altă parte trebuie avută în vedere și capacitatea de producție a celor din industria farmaceutică. Lucrurile trebuie trebuie cântărite cu mare atenție pentru că întotdeauna la medicamente vorbim despre doză. Sigur că trebuie să existe o rezervă, dar, în egală măsură, trebuie să fie folosită cu foarte mare justețe orice doză.

Reporter: Acest medicament nu este un succes garantat, nu e un "panaceu universal", au spus specialiștii, inclusiv ministrul sănătății din România. Însă, chiar și în aceste condiții în care el e folosit în schemele de tratament, e corect să afirmăm că producătorul deține acum monopolul? Că omenirea stă în cât produce compania americană Gilead?

D.L: Din punct de vedere etic și moral lucrurile sunt de discutat. Dar proprietatea intelectuală trebuie păstrată. Ea se protejează prin patent. Fiecare descoperitor a oricărui lucru, în cazul de față un medicament, are proprietatea asupra patentului, pe perioada de valabilitate a patentului, în sensul în care are exclusivitatea pentru a produce acel lucru. De aici pot să înceapă diverse discuții. Dar majoritatea medicamentelor are această acoperire prin patent pe o perioadă de 10 – 12 ani sau chiar mai mulți, din momentul în care au fost aprobat pentru a fi produs utilizat ca și medicament. Asta se întâmplă pentru că trebuie acoperite toate cheltuielile care s-au investit în etapa de dezvoltare a produsului, respectiv de testare. 

Rep: Dacă Senatul american sau Comisia Europeană pregătesc un pachet și fac o ofertă companiei ca să îi cumpere patentul și să îl dea la liber, pot?

D.L: Ar fi una dintre soluții. În momentul în care Senatul american sau Comisia Europeană sau oricine face o propunere de genul acesta mi se pare că este și corect și moral, având în vedere situația în care ne aflăm cu toții, toată lumea. Ar fi o rezolvare din acest punct de vedere. Ei și-ar recupera partea pe care au investit-o înainte de a fi aprobat ca și medicament de utilizare, iar un număr cât mai mare din populația lumii ar beneficia de acest medicament.

Rep: S-a întâmplat vreodată ca un producător să vândă patentul unui stat? 

D.L: Patentele se vând. Există o piață pe care ele se vând. Există o piață pe care ele se vând. Nu aș putea să vă spun. Sunt destul de multe, dar nu într-o situație specială ca aceasta în care ne aflăm acum.

Rep: Autoritățile americane sau europene pot obliga în vreun fel compania să cedeze patentul? 

D.L: Nu cred că e vorba de o presiune de un anumit gen. Cred că prin achiziționare s-ar putea rezolva această situație. Producătorul să fie de acord să vândă sau să renunțe la brevetul respectiv. În momentul în care este public atunci poate orice alt producător să replice medicamentul respectiv, dar până atunci nu. 

Rep: Cât ar costa un asemenea patent?

D.L: De regulă costă în jur de un miliard de dolari sau euro. Cam pe aici este prețul mediu. Poate fi mai mult sau mai puțin de atât. E o investiție de câteva miliarde dacă e vorba și de o schimbare de tehnologie și de flux de fabricație.

Rep: Dar aceasta este soluția pe care o vedeți dumneavoastră ca fiind cea mai la îndemână?

D.L: Cea mai rapidă aceasta este, de a fi cumpărat brevetul și de a fi dat spre mai mulți producători pentru că unul singur sigur nu face față, astfel încât să se realizeze o producție care să fie acoperitoare și pentru America și pentru Europa și pentru toată lumea.