Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tradiția organizării Oktoberfest, întreruptă de pandemie

oktoberfest.jpg

Festivitatea de deschidere a Oktoberfest, ediția 2006, Germania
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În 12 octombrie 1880, la München a început o tradiție preluată apoi și de alte orașe germane, ba chiar și de alte țări: Oktoberfest. Deși anul acesta petrecerea publică a fost anulată, din cauza pandemiei de COVID-19, Oktoberfest are o interesantă istorie în spate, pe care vă invităm să o descoperiți în Pagina de istorie de azi.

Primul Oktoberfest care a fost organizat vreodată a fost cu ocazia căsătoriei prințul moștenitor Ludwig (care a devenit ulterior regele Ludwig I) cu prințesa Therese de Saxonia-Hildburghausen, la 12 octombrie 1810.

Cetățenii din München au fost invitați să participe la festivitățile desfășurate pe câmpurile din fața porților orașului, pentru a sărbători fericitul eveniment regal. Locul în care a fost organizat Oktoberfest a fost numit apoi „Câmpurile Theresei”, în cinstea prințesei moștenitoare.

La inițiativa unui subofițer din garda națională bavareză, a fost organizată și o cursă de cai, idee care l-a încântat pe regele Bavariei, Maximilian I.

La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite în locul de desfășurare a cursei, ci în centrul orașului. Decizia de a repeta cursele de cai în anul următor a dat naștere tradiției Oktoberfest.

În anul următor, autoritățile au decis reluarea festivalului, de această dată sub patronajul Asociației de Agricultură Bavareză. În 1811, o caracteristică adăugată cursei de cai a fost prima expoziție agricolă, concepută a stimula agricultura bavareză.

Cursele de cai, care au fost cele mai vechi și - la un moment dat - cel mai popular eveniment al festivalului, nu se mai organizează astăzi. Dar Salonul Agricol se desfășoară și acum, la fiecare trei ani, în timpul festivalului Oktoberfest din partea de sud a terenului festivalului.

În primii ani, nu au existat prea multe opțiuni de distracție la Oktoberfest, în afară de hectolitrii de bere serviți. În 1818 au fost montat primul carusel și două leagăne. Vizitatorii au putut să-și potolească setea la mici standuri de bere care au crescut rapid în număr.

În 1896, standurile de bere au fost înlocuite de primele corturi și hale de bere, pe care proprietarii întreprinzători le-au înființat cu sprijinul fabricilor de bere. De celelalte atracții ale Oktoberfest se ocupa un adevărat parc de distracții.

Tradiția de 140 de ani a fost întreruptă când, în 21 aprilie 2020, premierul Germaniei și primarul din München au anunțat, într-o conferință de presă comună, că anul acesta Oktoberfest sau Wiesn, cum îi spun localnicii, nu va mai avea loc, pentru a împiedica răspândirea virusului SARS CoV 2, cu speranța că festivalul berii își va reintra în drepturi în 2021.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 12 octombrie 2020