Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


David, ultimul protestatar din Hong Kong?

hong_kong.jpg

Sursa imaginii: 
France24

În timpul protestelor anti-extrădare și pro-democrație care au zguduit Hong Kong-ul din martie 2019, mulți tineri activiști s-au poziționat în fruntea bătăliei pentru libertatea orașului. David, sau așa-numitul „Lunch Brother”, un tânăr activist de 17 ani, s-a remarcat prin metodele sale originale de a protesta, care au atras atenția mass-mediei locale și a internauților: are peste 28.000 de urmăritori pe pagina sa de Facebook

David a devenit cunoscut pentru prima dată datorită participării sale regulate la protestele pro-democrație „Lunch With You” din 2019, în timpul cărora angajații protestau  pe străzi în timpul pauzelor de prânz. După ce China a adoptat legea securității naționale în iunie 2020, poliția a început să contracareze așa-numitele „crime politice”, precum secesiunea și răzvrătirea, însă David și-a continuat protestele pașnice, chiar de unul singur.

În timp ce poliția a anulat  orice tentativă de disidență pe 1 octombrie, ziua națională a Chinei, o fotografie a lui David purtând uniforma școlară și citind în liniște Apple Daily, o publicație de știri din Hong Kong, într-o stație de metrou înconjurată de poliție, a devenit virală pe Twitter.

 

„Slavă Hong Kong-ului - Te voi iubi pentru totdeauna”

Protestele lui David sunt  vizuale și simbolice. Fie protestează solo, fie în grupuri mici, care poartă măști și respectă distanțarea socială. De la adoptarea legii securității naționale, poliția din Hong Kong a suprimat protestele mai mari, dar adunările mici și pașnice sunt încă tolerate, deși forțele de ordine sunt deseori prezente pentru a exercita presiuni asupra protestatarilor.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lunch哥 #5201314

A post shared by lunch哥的抗爭生涯 (@lunch_gor) on

 

Acest videoclip postat pe contul de Instagram al lui David pe 30 august, a fost făcut la una dintre acțiunile sale „Lunch With You”. Însoțit de câțiva protestatari, David și partenerii săi flutură niște foi albe de hârtie în semn de protest față de cenzura impusă prin legea securității naționale. David cântă imnul de protest „Glory to Hong Kong”, dar versurile sunt înlocuite cu numerele 5201314, care, pronunțate în cantoneză, formează propoziția „te voi iubi pentru totdeauna”.

David scrie, de asemenea, și trimite petiții autorităților guvernamentale de top, așa cum putem vedea în acest videoclip postat pe Facebook care îl arată la sediul poliției din Hong Kong pe 7 octombrie.

David spune că scrisoarea sa prezintă conflictele dintre poliție și cetățenii din Hong Kong care au avut loc în ultimul an, fiind centrată în special pe violența poliției și metodele ilegale de aplicare a legii. Scrisoarea menționează, de asemenea, îngrădirea recentă a libertății presei din Hong Kong și solicită restabilirea libertăților cetățenilor.

 

„Citește Apple Daily”

Întrucât protestele lui David atrag o atenție considerabilă din partea trecătorilor și a presei locale, ofițerii de poliție ajung adesea să-i despartă, și ocazional, să-l aresteze pe David.

Pe 4 octombrie, David a participat la unul dintre protestele sale obișnuite, „Citește Apple Daily”. Într-o postare pe Facebook, David a scris: „Am observat că cetățenii care citesc Ta Kung Pao [un ziar popular pro-Beijing] nu sunt înconjurați de poliție, așa că astăzi, eu și prietenul meu am luat ziarul Apple Daily și Ta Kung Pao pentru a vedea cum răspund forțele de ordine”.

Mai târziu în acea zi, Stand News, un site de știri pro-democrație, a raportat că 10 ofițeri de poliție care au ajuns în mallul Maritime Square, i-au arestat pe David și prietenul său sub acuzația că agită mulțimile și tulbură liniștea publică.

Într-un videoclip live din 7 octombrie adresat adepților săi, David a transmis că este supus unor audieri preliminare pentru ”abateri publice”. El a adăugat că a fost suspendat de la școală din cauza incidentului și nu este sigur când va putea reveni.

 

 

 

Criticat de unii protestatari

Pe măsură ce activismul lui David devine din ce în ce mai mediatizat, protestatarii din Hong Kong sunt sceptici cu privire la metodele sale, unele dintre postările sale de pe rețelele sociale au stârnit furia. Pe un canal Telegram intitulat „Hong Kong Military” cu mulți “frontliners” (protestatari care disprețuiesc metodele pașnice), o postare din 5 octombrie îl critică pe David pentru acuzarea persoanelor care nu sunt de acord cu el.

O altă postare pe un canal Telegram dedicat susținerii studenților care protestează, critică „lipsa de respect a lui David față de cei uciși”, în special față de altarele ridicate pentru cei uciși în timpul protestelor recente pro-democrație. Un videoclip live postat pe contul de Instagram „Lunch Brother” al lui David, pe 8 august, îi arată pe ofițerii de poliție în fața unui altar dedicat lui Alex Chow, un tânăr din Hong Kong, mort la protestele din 2019.

Această postare de pe Telegram face referire și la „nevoia de atenție” a lui David. Întrebarea este dacă acesta a renunțat la scopul mișcării „Lunch With You” din 2019: să paralizeze centrele comerciale și străzile-- poate că acum acestea servesc doar la creșterea expunerii sale personale.

 

„Acțiunile lui David - ultimele semne de protest”

„Sam”, un utilizator de Twitter care postează în mod regulat despre protestele din Hong Kong și care solicită anonimatul, a spus că simte că activismul lui David este „o scenă dintr-un joc care în cele din urmă va face parte dintr-o rutină, fără a exercita nicio presiune asupra guvernului”.

„Cei care doresc să protesteze pe stradă simt că această etapă s-a terminat și că acțiunile lui David sunt printre ultimele semne de protest. Eu cred că David ar trebui să  înfrunte criticii și să se regăsească pe sine însuși - așa cum a făcut Joshua Wong [unul dintre cei mai proeminenți tineri activiști din Hong Kong] de-a lungul anilor. El folosește aceleași metode și obține rezultate nesemnificative. Este cu adevărat momentul să găsim noi forme de protest”.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24