
Social
Iran: Presupuși infractori umiliți public înainte de judecată
iran.jpg

Polițiști înarmați care poartă cagule sunt surprinși în videoclip în timp ce lovesc alți 5 bărbați în public. Nu este vorba despre bande, ci despre poliția iraniană care a arestat suspecți presupus violenți, umilindu-i pe bulevardul Jomhouri, una dintre arterele principale ale Teheranului.
Scena a fost filmată și postată pe Twitter de mai mulți martori oculari.
Poliția susține că cei cinci bărbați au atacat un centru comercial, au jefuit și au agresat mai mulți comercianți și trecători din același cartier unde au fost umiliți, dar niciun tribunal nu s-a pronunțat în cazurile respective.
Șeful poliției din Teheran, generalul Hamid Hadavand, a declarat pentru Farsnews că umilința va fi „o lecție pentru ceilalți infractori, le va arăta că nu au nicio putere, că sunt un nimeni ".
Infractorii violenți sau foștii condamnați sunt denumiți „arazel” în sistemul polițienesc și judiciar iranian. Majoritatea sunt membri ai unor mici bande de cartier care fac trafic de droguri sau alcool, jefuiesc sau provoacă agresiuni sexuale.
Pe 2 octombrie, Madjid Mirahmadi, șef adjunct al serviciilor de informații și securitate al forțelor armate iraniene a anunțat crearea unei forțe speciale de poliție în fiecare provincie iraniană, începând din 10 august, pentru a lupta împotriva acestor „arazeli”.
Poliția iraniană organizează de obicei acest tip de umilință înainte de proces, având parțial sprijinul locuitorilor revoltați. Această gală a umilinței a debutat în 2013, atunci un presupus infractor a defilat în haine de femeie.
„Demnitatea și drepturile omului nu înseamnă nimic”
Dacă scena nu a trezit indignare pe străzi, pe rețelele de socializare, această violență împotriva suspecților, care nu au fost condamnați, a stârnit indignare.
Un utilizator de Internet spune: „Această paradă ne arată că pentru anumiți oficiali iranieni, demnitatea și drepturile omului nu înseamnă nimic. Dacă așa sunt tratați în public, doar Dumnezeu știe cum sunt tratați în închisoare".
Unii activiști nu au ezitat să compare această umilință a poliției iraniene cu cele desfășurate de organizația Statului Islamic în Irak sau Siria.
Conform legii penale bazate pe sharia iraniană, judecătorii pot condamna infractorii la acest tip de umilință publică, cunoscută sub numele de „Tasshir”, care înseamnă „a face cunoscut [presupusul infractor]”. Dar această practică este condamnată de avocații iranieni, care o consideră ilegală. De asemenea, activiștii pentru drepturile omului au criticat acest tip de sentință considerată a fi împotriva valorilor umane.
Cu toate acestea, metoda a fost utilizată încă din 1979 de Republica Islamică în special împotriva prizonierilor politici și a „infractorilor violenți”. Ea a luat avânt recent: în ultimele două săptămâni în Iran, poliția a organizat cel puțin trei umilințe publice similare în Teheran, dar și în Rasht, în nordul țării.
Obligați să lupte în prima linie în Siria?
În octombrie 2015, generalul Hamedani, fost comandant al gărzilor revoluționare din Teheran, a confirmat existența a trei batalioane de foști condamnați care au luptat pentru a înfrunta protestatarii Mișcării Verzi din 2009. Potrivit mass-mediei iraniene, există de asemenea, dovezi conform cărora unii „arazelii” au fost trimiși în prima linie, în Siria pentru a lupta alături de forțele pro-regim.
Cu toate acestea, umilințele presupușilor criminali continuă în Iran. Marzieh Mousavi, fotoreporter iranian, a documentat una dintre aceste umilințe în Moshirieh, un cartier din Teheran, pe 6 octombrie. Ea a postat imagini ale incidentului pe contul ei de Instagram și a observat că pe unul dintre bărbații umiliți îl fotografiase chiar ea, cu nouă ani mai devreme, într-o scenă similară de umilință publică din același cartier.
Marzieh Mousavi precizează că „potrivit poliției, acest bărbat devenise mai periculos și mai violent față de acum nouă ani”.
Iată un motiv pentru care ar trebui să ne întrebăm dacă aceste umilințe publice au o eficacitate reală.
Traducere de Anda Costiuc, după France24