
Social
Coronavirus | Elevi moldoveni, obligați să poarte masca și în timpul orelor. Noi măsuri, anunțate de autorități
elevi_orizont.jpg

Potrivit autorităților municipale, în instituțiile educaționale situația epidemiologică ”este stabilă și nu avem o creștere semnificativă a numărului cazurilor de îmbolnăvire printre profesori sau copii. Sunt cazuri de îmbolnăvire comunitară a acestora în familie și ca urmare sunt autoizolați”. Specialiștii dau asigurări că procesul educațional va continua. În ceea ce privește redeschiderea grupelor pentru copiii de vârsta 2-4 ani, medicii au explicat că riscul de îmbolnăvire este mai mic.
În contextul în care spitalele cu profil Covid au devenit neîncăpătoare în Chișinău, edilul capitalei, Ion Ceban, atenționează că ”suntem într-o situaţie foarte dificilă, de aceea trebuie să analizăm atent fiecare pas, pentru a evita îmbolnăvirile în masă”. ”Autorităţile municipale întreprind toate măsurile pentru a preveni creşterea numărului de infectări cu coronavirus şi identifică cele mai optime soluţii, pentru a nu afecta procesul educaţional şi a continua activitatea pieţelor, centrelor comerciale şi evita sistarea transportului public”.
Ministrul Sănătății, Viorica Dumbreanu, aflată luni într-o vizită la Centrul Covid-19 din Chișinău, a anunțat că, pe lângă cele 400 de paturi pregătite la acest centru, începând de marți, vor fi activate paturi suplimentare la Centrul Republican de Narcologie și Spitalul de Dermatologie și Boli Comunicabile. ”Îndemn populația să respecte măsurile de protecție, pentru a ne proteja pe noi și cei dragi nouă. Ajutați lucrătorii medicali să vă ajute. Păstrați distanța fizică de minim 1 m și evitați aglomerațiile, purtați masca în transport public, centre comerciale și acolo unde nu este posibil de respectat distanța fizică, masca să acopere nasul și gura, adresați-vă la medicul de familie sau apelați Serviciul 112 la primele simptome de boală”, recomandă ministrul Sănătății.
În prezent, 819 persoane sunt în stare gravă(dintre care aproape 43 sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1871 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.
Să spunem că, în plină pandemie de COVID-19, în care aproape fiecare zi înregistrează un nou anti-record de îmbolnăviri, iar medicii au ajuns să-și facă paturi din scaune, jurnalistele de la proiectul media Cu Sens au dat de un spital renovat unde pot fi tratați simultan circa 240 de pacienți cu probleme respiratorii.
”E un spital fantomă în care, de ani buni, nu a pășit picior de pacient. Se află la doar 40 km de Chișinău. Are de toate, inclusiv, televizoare, frigidere, chiar și ventilatoare care blochează răspândirea infecției, dar care nu au fost pornite vreodată. Totul a costat circa 80 milioane de lei, care au intrat pe conturile unei companii cu conexiuni la vârfurile puterii. Niciun funcționar de la Ministerul Sănătății nu a fost tras la răspundere pentru proasta gestionare a banului public sau trucarea licitației publice, deși există semne clare de încălcare a legii. Iar firma, care s-a ocupat de lucrări, a declarat faliment înainte să dea socoteală pentru o serie de neconformități”, susțin jurnalistele de la proiectul media Cu Sens.