Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BOR, reacție dură după anunțul lui Orban privind anularea pelerinajului de Sf. Dimitrie

liturghie-sf-dumitru-107.jpg

Liturghia Sfântului Dimitrie cel Nou oficiată pe „Colina Bucuriei” de Patriarhul României (27.10.2019)
Image source: 
Basilica.ro

"Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni". Este reacția Patriarhiei Române, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, la declarația premierului Ludovic Orban, potrivit căreia, în acest an, va fi anulat pelerinajul din Capitală de Sfântul Dimitrie. Pelerinajul ar fi trebuit să aibă loc la finalul lunii octombrie. 

„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”, afirmă Vasile Bănescu, într-un comunicat transmis presei.

„Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum”, completează purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române. 

Acesta adaugă că „aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”.

„Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, spune Vasile Bănescu.

Pelerinajul de Sfântul Dumitru, care are loc în fiecare an în București, la sfârșitul lunii octombrie, nu se va mai desfășura în acest an, a anunțat luni premierul Ludovic Orban, precizând că riscul de infectare este foarte mare. "Sunt om credincios, respect biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari. Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm. Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. După aceea, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja", a declarat premierul care este "convins că în BOR există înțelegere" pentru această decizie. Anunțul are loc în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași.

În 26 octombrie are loc sărbătoarea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar în 27 octombrie -Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.