Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul politic Câțu-Firea se mută la DNA

elcen.jpg

Sursa imaginii: 
www.elcen.ro

Deși campania pentru alegerile locale s-a încheiat, războiul continuă : ministrul finanțelor, Florin Câțu, a anunțat marți că a trimis rezultatele controlului la Primăria Bucureștiului direct la Direcția Anticorupție. El anunțase luni că veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti în 2020 sunt de aproximativ 3,5 miliarde de lei, iar încasările în septembrie sunt la aproape 99%, deci nu s-ar justifica de ce subvenții precum cea de încălzire sau de transport nu au fost achitate. De partea sa, fostul edil Gabriela Firea denunță o campanile murdară împotriva sa.

Suma totală pe care inspectorii din Ministerul Finanţelor au calculat-o, în urma controlului efectuat la Primăria Capitalei, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 de milioane de lei, a scris, luni, pe Facebook, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Controlul a fost demarat în data de 30 ianuarie 2020 şi a durat până pe data de 10 martie 2020, când fostul primar a interzis accesul inspectorilor. ”Banii destinaţi subvenţiei pentru energia termică, pentru transport au existat, au fost în buget, veniturile au venit, am suplimentat veniturile şi totuşi au ajuns în altă parte. Au ajuns pe baza unor contracte în alte destinaţii. Trebuie să aflăm unde au ajuns acei bani şi bineînţeles toţi cei responsabili vor răspunde pentru aceasta”, a declarat Florin Cîţu. ”PMB avut bani pentru plata subventiilor, dar a deturnat destinatia banilor! PMB a bugetat banii pentru plata subventiilor : transport - 1,4 miliarde lei, energie termica - 935 milioane lei", a acuzat ministrul.  ”Continuăm controlul pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment. V-am spus că acest control vine după o perioadă foarte lungă în care nu s-a făcut niciun control la Primăria Municipiului Bucureşti. Mai mult, în acest moment efectuăm un control de inspecţie la 5 companii înfiinţate de Primăria Municipiului Bucureşti şi bineînţeles că urmează ca activitatea economică financiar contabilă a celorlalte companii să fie verificată. Deci aşa cum am promis facem acest lucru la toate instituţiile publice”, a mai amenințat Florin Câțu.

La RFI, reprezentanta Active Watch, Irina Zamfirescu, care a monitorizat constant activitatea municipalității, spune că, din păcate, tocmai aceasta e problema : ani la rând nimeni nu a cerut evidențele financiar-contabile ale Primăriei care nu a dat dovadă de transparență publică la rândul său. De asemenea, faptul că raportul Finanțelor e publicat acum îl face să pară mai degrabă unul ”politic” iar toate acestea riscă să facă întreg scandalul inutil pentru că populația și-a pierdut încrederea în jocurile politice. Adevărate sau nu, cifrele riscă să nu mai prezinte încredere. ”Asistăm de atâta timp la acest conflict între instituții, conflict eminamente politic, drept care ar fi precaut să credem doar ce vedem scris în documente oficiale. Eu nu spun că afirmațiile ministrului sunt false, spun doar că aș avea nevoie de niște documente…Tot acest tip de comunicare instituțională a făcut să crească foarte mult neîncrederea în ultimii ani”, deplânge situația Irina Zamfirescu, în opinia căreia doar auditul independent promis de noul primar Nicușor Dan ar mai putea inspira încredere. Altfel, spune reprezentanta Active Watch, e clar nevoie de un tablou clar al situației actuale din Primărie pentru a se putea seta ”contorul la zero”.

”Tocmai de neîncredere s-a agățat și Gabriela Firea, care l-a acuzat pe Ministrul Finanțelor că ar face un joc politic și ar prezenta cifre false. Să-l scoată cineva pe Câțu din priză sau ... prize! Să-l trezească din ameţeală pe cel care ne-a îngropat în datorii şi pe noi, dar şi pe copiii şi nepoţii noştri! În goana după un loc la Senat, s-a gândit cā victoria îi va fi asigurată dacă mă acuza de ceva, orice, pe mine! Şi a gasit fapte, chiar prejudicii !! Din 2012 !!! Să-i spună cineva că mi-am început mandatul în 25 iulie 2016 !! Vă daţi seama cine conduce Finanţele ţării?”, a scris, pe Facebook, Gabriela Firea.

Administratorul judiciar al ELCEN confirmă însă la RFI informațiile prezentate de Minister. Ovidiu Neacșu explică la RFI că ar fi fost Indus în eroare de către fosta administrație locală că nu ar exista bani de la buget. ”Din 600 de milioane de lei pe care Primăria îi datorează  întregului sistem centralizat, ELCEN are de recuperat o datorie de 48 de milioane de lei. Este o estimare corectă…Astea sunt cifrele, cele prezentate de domnul ministru…Noi nu am știut că sumele sunt virate. Acum am aflat cu stupoare că sumele au fost achitate déjà”, spune la RFI Ovidiu Neacșu.