Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Imunitatea la COVID-19 ar dura cel puțin patru luni după infectare

Anticorpii pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 se menţin în organism timp de cel puţin patru luni după infectare şi ar oferi imunitate împotriva coronavirusului în această perioadă, potrivit unui studiu publicat marţi de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Asistenţă Socială din Finlanda.

Cercetarea a cuprins 129 de persoane din 39 de familii în care cel puţin unul dintre membri a prezentat rezultate pozitive la testul PCR pentru depistarea COVID-19. Studiul a confirmat că 63 din cele 64 de persoane testate pozitiv au dezvoltat anticorpi în prima lună de la infectare. Alte 17 persoane aveau anticorpi deși aveau rezultate negative la testul PCR, notează site-ul televiziunii publice finlandeze, ylfe.fi.

Aproape toţi subiecţii COVID-19 pozitivi au format anticorpi în prima lună după infectare. Majoritatea subiecţilor infectaţi au prezentate forme uşoare de boală şi nu au necesitat spitalizare. Potrivit THL, cantitatea de anticorpi la persoanele infectate a scăzut pe perioada monitorizării, deşi la patru luni de la infectare aproape toţi subiecţii aveau încă anticorpi.

„Rezultatele în urma studiului THL confirmă dovezile conform cărora anticorpii produşi după o infecţie naturală şi imunitatea potenţială ar dura cel puţin patru luni'', a declarat Merit Melin, cercetătoare la  Institutul Naţional pentru Sănătate şi Asistenţă Socială din Finlanda (THL) şi coordonatoarea studiului, citată de Agerpres. Nu se știe deocamdată cu certitudine ce tip de imunitate protejează corpul uman împotriva unei noi infecţii COVID-19, deşi experţii consideră că este cea furnizată de anticorpii neutralizanţi.

De asemenea, nu se ştie cu siguranţă cât timp persistă în organism anticorpii specifici împotriva virusului SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, deoarece investigaţiile efectuate până în prezent prezintă rezultate foarte diferite. THL consideră că rezultatele sunt promiţătoare din perspectiva dezvoltării unui vaccin.

THL intenţionează să continue studiul pentru a examina prevalenţa anticorpilor şi posibila imunitate la persoanele infectate după şase și șapte luni, iar rezultatele vor fi publicate la sfârșitul anului.