Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinul contra Covid-19 va fi gratuit în Norvegia

norvegia.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

În Norvegia, vaccinul împotriva noului coronavirus va fi gratuit, urmând să facă parte din programul naţional de vaccinare, a anunţat marţi guvernul de la Oslo.

Premierul norvegian, Erna Solberg, a declarat că țara sa are deja acorduri cu mai mulți producători de vaccinuri, dar va fi ajutată de vecinii suedezi:

''Dorim ca un număr cât mai mare de oameni posibil să beneficieze de oferta de a primi un vaccin sigur şi eficace. De aceea vaccinarea va fi gratuită. UE a încheiat până în prezent acorduri cu trei producători de vaccinuri diferiţi şi negociază acorduri cu alţi producători. Norvegia (ţara nemembră a UE) este acoperită de aceste acorduri prin acordurile de recomercializare încheiate cu Suedia'', precizează prim-ministrul scandinav, citată de agenția Reuters.

Potrivit înţelegerii dintre guvernele de la Stockholm şi Oslo, Suedia va achiziţiona mai multe vaccinuri din schema de achiziţie a UE, pe care le va revinde mai apoi țării vecine.

Norvegia face parte şi din „COVAX”, schema globală de distribuţie a vaccinurilor împotriva COVID-19 susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care include 171 de ţări, inclusiv China, dar fără Rusia și SUA.