Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Intră Bucureștiul în carantină? Medic: Sunt premise, dar decizia e grea. Pericolul este în transportul public, nu în școli

emanuel_ungureanu_politie_locala_mijloace_transport_masca.jpg

Image source: 
(Sursa foto: Facebook/STB)

Numărul de cazuri de coronavirus crește alarmant în București, iar varianta carantinării Capitalei este pe masa Guvernului. În timp ce instituții cheie se contrazic în ceea ce privește atingerea pragului critic de 3 cazuri la mia de locuitori, medicii atrag atenția că măsuri simple și eficiente pot fi luate în cazul orașelor mari, unde numărul de cazuri crește galopant.

Intră sau nu Capitala în carantină? Este întrebarea care preocupă din ce în ce mai mult autoritățile, în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor continuă să crească într-un ritm alarmant în București.

Guvernul s-a reunit de urgență în ședință la ora 16.00, iar la ora 19.00 președintele Iohannis este așteptat să susțină o declarație de presă, situația din Capitală fiind pe agendă.

O decizie politică privind eventuala carantinare a Bucureștiului este, însă, greu de luat, mai ales în contextul perioadei pre-electorale în care ne aflăm. Lucrurile au fost și mai mult complicate, marți, de lipsa de coerență în transmiterea datelor de către două instituții importante.

În timp ce Institutul Național de Sănătate Publică a transmis că borna de 3 cazuri la mia de locuitori a fost depășită în Capitală, Grupul de Comunicare Strategică a informat că acest prag critic, care ar putea duce la carantinarea Bucureștiului și chiar închiderea școlilor, încă nu a fost atins. Neconcordanța provine din modalitatea de calculare a numărului de cazuri, respectiv dacă sunt luate sau nu în considerare persoanele care nu au rezidență permanentă în Capitală.

La RFI, Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase în cadrul Spitalul Militar din București, spune că „datele trebuie să includă toate persoanele care se află zilnic în București”. Oricum, mai spune medicul, situația este gravă, iar premise pentru carantinarea Capitalei există, avertizează medicul. ”Dacă vom amâna prea mult astfel de măsuri, spitalele vol fi colmatate”, spune medicul.

Valeriu Gheorghiță mai spune că nu școlile sunt principalul vector de creștere a numărului de cazuri, ci mai degrabă spațiile închise unde oamenii se înghesuie, cum este cazul mijloacelor de transport în comun. În consecință, medicul propune câteva soluții simple pentru limtarea cazurilor în orașe mari precum Capitala: practica muncii de acasă, creșterea numărului de garnituri folosite la transportul în comun, supravegherea și accesul treptat al persoanelor la metrou la orele de vârf, mutarea unor activități la alte ore decât cele de vârf.

Ascultă:

 
Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase în cadrul Spitalul Militar din București, despre carantinarea Capitalei