Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: „Trebuie să ținem școlile deschise cât putem de mult”

iohannis.jpg

Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă, că nu trebuie grăbită închiderea școlilor, în ciuda creșterii numărului cazurilor de Covid-19.

Șeful statului consideră că în sistemul de învățământ s-au făcut progese mari, față de începutul acestui an:

”Autoritățile trebuie să mențină școala atât de mult cât se poate. Față de lunile martie - mai, s-au făcut progrese semnificative. Directorii, profesorii și elevii au învățat cum să folosească online-ul, pentru a nu pierde prea mult din lecții, și acesta este un proces de învățare pentru toate părțile. Aceste lucruri vor fi analizate în primul rând de experți. În situația în care avem o creștere evidentă a cazurilor, e evident că anumite restricții trebuie impuse pentru a stopa creșterea. Care sunt aceste măsuri, va fi propus de experți și aprobat de guvern”, a declarat Klaus Iohannis.
 
Întrebat dacă există vreo legătură între cifrele diferite comunicate marți și faptul că unele instituți sunt ocupate de oameni cu pregătire îndoielnică, președintele a răspuns:
”Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente și în majoritatea anilor a guvernat în România PSD, care a promovat persoane de multe ori fără competențe, dar cu susținere politică solidă. Acum e mult de reparat și asta se numește reformarea statului pe care mi-o doresc. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Problema s-a rezolvat cumva, după scurt timp e revenit INSP și s-au corelat datele”.
 
În privința disputei dintre Patriarhie și Guvern, pe tema pelerinajelor, Klaus Iohannis ar fi vrut o comunicare mai eficientă:
Sincer, nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Un dialog direct între cele două mari și importante autorități ar duce la soluții mult mai bune”.
 
Președintele s-a referit și la propunrea legislativa în privința unui stimulent pentru profesori:
”Nu am citit proiectul, când va ajunge la mine vom solicita un punct de vedere de la guvern, să vedem dacă există fonduri disponibile și vom decide în consecință. Evident că merită profesorii, întrebarea este dacă în această etapă se poate. Toată lumea își dă seama că e vorba de marile sisteme care țin societatea în funcțiune, dar dorința de a sprijini activitatea lor e doar o parte, însă putința se măsoară din nefericire și în bani și acum banii sunt mai puțini decât ne-am fi dorit”.
 
Despre menținerea închiderii firmelor și mai ales a barurilor și restaurantelor, Iohannis a spus:
„Ca țară ne permitem să facem tot ce putem face pentru sănătate oamenilor. E evident că nu putem măsura vieți contra firme, așa ceva e inadmisibil. Noi ne străduim să dăm tot ce putem sistemului medicale, pentru a fi ajutați oamenii care ajung la spital. Din motive de restricții care au fost necesare, firmele au dificultăți, e o realitate tristă, exact din acest motiv guvernul a venit cu stimulente, multe firme au trecut integral sau parțial la telemuncă, încearcă să se adapteze. Guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin. Această pandemie ne costă scump, dar împreună cu guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea grijă pentru românii care se îmbolnăvesc, o grijă specială pentru sănătatea publică, dar și grija pentru sectoarele economiei, unele grav lovite. Este o ecuație extrem de complicată și trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultan. Pot să spun că în această situație guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine”.
 
În fine, președintele a spus și de ce a refuzat să ia în discuție amânarea urmîtoarelor alegeri până la primăvară:
„Am întrebat pe mai mulți, niciunul nu mi-a spus că în martie va fi mai bine decât în decembrie. Dacă avem noroc și se găsește un vaccin viabil, să ne așteptăm la o îngrădire a pandemiei. Mult mai bine ar fi respectăm, regulile. Iarna lucrurile sunt mai complicate, se suprapune gripa cu pandemia de covid, din cauza vremii reci mai mulți oameni vor avea tot felul de viroze, lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate”.