Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


K. Iohannis, despre datele contradictorii privind infectarea în București: Guvernul să clarifice urgent

"Este ciudat că două instituții guvernamentale dau rezultate diferite", a răspuns marți seară președintele Klaus Iohannis, la întrebarea unui jurnalist cu privire la modul în care se calculează indicele de infectare cu SARS-CoV-2 în Capitală. Cele două instituții la care se face referire sunt Grupul de Comunicare Strategică și Institutul Național de Sănătate Publică. 

"Este ciudat că două instituții guvernamentale dau rezultate diferite. E nevoie urgentă de corelare a datelor și aștept ca guvernul să clarifice aspectele de urgență", a declarat șeful statului. 

Rata de infectare cu coronavirus a trecut de 3 la mia de locuitori în București încă de duminică, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, prag de la care școlile intră în scenariul roșu și se poate decide carantinarea orașului.

Datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică în buletinele zilnice arată altă situație. De exemplu, luni, Bucureștiul apărea cu o rată de incidență de 2,66, deși în raportul săptămânal al INSP privind evoluția epidemiei pentru datele raportate până la 11 octombrie, Capitala apare cu rata de incidență la 100.000 de locuitori în 14 zile de 311. Adică 3,1 la o mie de locuitori.

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a spus însă că este o greșeală din partea INSP și că „o vor rectifica”. 

Marți, Institutul Național de Sănătate Publică a revenit cu precizări legate de calculul ratei de incidență. Astfel, potrivit raportului actualizat, rata de incidență la o mie de locuitori pentru București era duminică 3,11 raportată la populația rezidentă și 2,65 raportată la populația după domiciliu.