Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răzvan Nicolescu : Racordările ”gratuite” la rețeaua de gaze, o investiție într-un viitor nesigur

gas_pipes.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Toți consumatorii casnici vor fi racordați gratuit la rețeua de gaze, după ce un regulament ANRE aflat acum în dezbatere publică va intra în vigoare. Potrivit acestuia, cetățenii care care vor să “tragă gaze” acasă vor cere firmei de distribuție să îi racordeze gratuit, orinde ar fi locul de consum. Procesul trebuie finalizat în 90 de zile de la obținerea autorizației de construire a instalației de gaze. Pentru mulți este o veste bună... Fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu spune însă la RFI că este o greșeală strategică și mulți români care acum se bucură o vor regreta.

Fostul ministru al energiei explică : pe termen lung gazele NU sunt o soluție, dimpotrivă. Dacă trendul global va fi trecerea la încălzirea pe bază de energie electrică, România pare să meargă în direcția opusă alegând o resursă care nu va putea fi garantată pe termen lung. Așadar, în loc să investească în energii alternative și pe termen lung, România va investi în resurse cu viitor incert.

Propunerea are însă și pe termen scurt un impact negativ : fostul ministru al energiei explică la RFI că niciun distribuitor nu va accepta să racordeze mii de locuințe cu adevărat pe gratis și costurile se vor regăsi imediat în facturi. În plus, milioanele de euro aruncate pe țevi pentru a branșa locuințe isolate ar putea fi folosite cu cap pentru panouri de energie verde. Dar ce critici mai aduce Răzvan Nicolescu proiectului ANRE? Ascultați interviul integral…   

 
Fostul ministru al energiei, Razvan Nicolescu, despre racordarile gratuite la rețeaua de gaze