Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Care este riscul ca o persoană testată pozitiv să-și infecteze animalul de companie?

catel.png

Image source: 
AFP via France24

Animalele de companie care aparțin persoanelor testate pozitiv cu Covid-19 au de opt ori mai multe șanse de a fi infectate decât celelalte, potrivit unui studiu coordonat de școala veterinară VetAgro Sup, de lângă Lyon.

Echipa multidisciplinară de medici umani, medici veterinari și virologi care a realizat studiul „a urmărit să evalueze intensitatea circulației virusului la animalele domestice”, explică Vincent Legros, doctor în patologia infecțioasă.

În acest scop, „s-au prelevat probe de sânge de la două grupuri de animale în perioada mai-iunie 2020”, arată el în prezentarea studiului VetAgro, una dintre cele patru școli veterinare naționale franceze, situată în Marcy-l'Etoile.

Primul grup a fost format din 47 de animale (13 câini și 34 de pisici), considerate a fi expuse unui risc crescut, deoarece proveneau dintr-un mediu în care cel puțin un om fusese diagnosticat cu Covid-19.

Al doilea, cu risc moderat, a inclus 28 de animale (16 pisici și 22 de câini); statutul proprietarilor era necunoscut.

Dintre animalele cu risc moderat, doar o pisică a prezentat anticorpi. În schimb, în grupul cu risc crescut, mai mult de 20% dintre animale au fost testate pozitiv, „sugerând o circulație virală mult mai mare decât se anticipa”, notează studiul.

Acest studiu serologic nu face posibilă identificarea originii contaminării lor, "dar faptul că riscul ca un animal domestic să fie infectat este de 8,1 ori mai mare dacă acesta se află lângă o persoană deja infectată, consolidează argumentul conform căruia virusul s-ar transmite de la om la animale", potrivit acestei lucrări.

În așteptarea unor date mai precise, „recomandăm ca animalele de companie să nu fie puse în contact cu persoanele infectate cu Covid-19”, recomandă studiul.

Animalele de companie sunt în centrul atenției de la apariția Covid-19, la sfârșitul anului 2019. Motivul este evident: probabilitatea ca virusul să provină de la animale, având în vedere existența coronavirusurilor asociate care circulă deja la animalele domestice.

Pe de altă parte, absența riscului asociat cu acestea din urmă a câștigat rapid consens, chiar dacă unii (în special pisicile) ar putea transmite virusul în laborator congenerilor lor, animalele infectate au fost identificate sporadic în Hong Kong, în Belgia, sau alte țări.

Studiile viitoare vor viza evaluarea riscului asociat animalelor domestice infectate, în special prin analize serologice la scară mai mare.

La studiul intitulat Covidac au participat: VetAgro Sup, Institutul Montpellier pentru Cercetare și Dezvoltare, Spital Universitar din Besançon, Institutul Pasteur și Centrul Internațional pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase.

Rezultatele sunt disponibile pe platforma BioRXiv.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24