Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal între jandarmi și pelerini la moaște, la Iași. Mitropolitul Moldovei l-a citat pe Trump în predică

protest_iasi_parascheva_violeta_cincu.jpg

Pelerini la Sf. Parascheva nemulțumiți de restricțiile autorităților, care nu respectă regulile sanitare în contextul epidemiei de COVID-19
Sursa imaginii: 
Violeta Cincu - RFI

Zeci de pelerini au protestat la Catedrala Mitropolitană din Iaşi împotriva restricţiilor impuse de autorităţi. Oamenii au strigat "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura". Mitropolitul Moldovei Teofan l-a citat pe președintele american, Donald Trump, vorbind despre locurile de închinare care asigură servicii esenţiale.

Câteva zeci de persoane au protestat, miercuri dimineaţă, în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi, faţă de restricţiile impuse de autorităţi la manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cei prezenţi au strigat printre altele "O să daţi socoteală cu toţii", "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura", transmite News.ro. Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului ca în anii precedenţi. La raclă se află la rând câteva sute de persoane, timpul de aşteptare fiind de jumătate de oră.


Sursa imaginii: 
Violeta Cincu - RFI

Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul religios are loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei. La slujbă au asitat câteva sute de persoane, în faţa scenei fiind amplasate scaune la doi metri unul de celălalt.

Mitropolitul Moldovei, citat din Donald Trump: locurile de închinare asigură servicii esenţiale

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei Teofan a folosit o declarație de-a președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, despre „locurile de închinare” care asigură „servicii esenţiale”. Citatul a fost folosit când Teofan a vorbit despre epidemia de Covid 19 în timpul ceremoniiilor de la Iași dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, transmite Mediafax.

În faţa epidemiei care ne atinge, medicamentele, spitalizarea, protecţia în diferitele ei forme sunt esenţiale. Ele fac parte din componenţa materială a tratării bolii şi sunt absolut necesare. Dar aşa cum spunea Preşedintele SUA acum câteva zile, şi locurile de închinare sunt locuri esenţiale care asigură servicii esenţiale.... Un om cu sufletul împăcat, cu mulţumirea sufletească pe care o oferă participarea la un act de credinţă, devine mai rezistent în faţa bolii sau odată cuprins de boală are mai multă tărie de a lupta împotriva ei. Creştinul adevărat ştie că încredinţarea vieţii unui Dumnezeu iubitor, care a biruit suferinţa şi boala pentru el, reprezintă un izvor nepreţuit de tărie în faţa încercărilor vieţii”, a explicat mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Mitropolitul Teofan a vorbit și măsurile de restricție care au afectat pelerinajul din acest an de la sfintele moaște.

Distanța fizică pe care suntem astăzi chemaţi să o adoptăm nu reflectă cumva, în plan spiritual, îndepărtarea, înstrăinarea noastră, a unora de ceilalți - copii de părinți, soți de soții, dascăli de elevi, politicieni de alegători, preoți de credincioşi, arhierei de preoţi? Între noi s-a instalat de multe ori duplicitatea care afectează grav relaţia dintre noi”, a spus Teofan.

La finalul discursului, mitropolitul a vorbit despre iertare pentru slujitorii bisericii și demnitari.

Nădăjduim, ca prin rugăciunile Cuvioasei, să primim iertare de la Dumnezeu pentru tot ce am greşit ca neam, ca slujitori ai Bisericii, ca demnitari şi dregători”, a concluzionat Teofan.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.