Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victimele din clubul Colectiv vor avea tratament gratuit pentru toată viața

colectiv.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / public domain

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în plen, proiectul conform căruia cheltuielile pentru tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată după incendiul de la Colectiv, vor fi plătite pe toată durata vieţii acestora de Ministerului Sănătăţii.

Proiectul a fost adoptat în unanimitate de către deputați, cu 220 voturi "pentru":

"Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale", scrie în viitoarea lege.

Proiectul fusese deja adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional, astfel încât legea merge la promulgare direct.

Deputatul neafiliat Oana Bîzgan, unul dintre iniţiatorii acestuia, a menţionat în plen că pentru mulţi dintre români cuvântul „Colectiv” are o încărcătură specială:

"250 de destine schimbate într-un minut. 65 de vieţi pierdute şi alte 185 care luptă zi de zi să se regăsească, iar lupta lor este una din ce în ce mai grea şi mai apăsătoare pe zi ce trece. De 5 ani aceşti oameni aşteaptă ca noi să le venim în întâmpinare, să le redăm dreptul la demnitate. Avem astăzi şansa aceasta şi le datorăm tuturor acestor oameni măcar atât. Acest proiect legislativ nu aparţine niciunui partid politic. Acest proiect este proiectul instituţiei Parlamentului României. Este proiectul prin care întreg Parlamentul României îşi cere iertare, iertare faţă de victime, iertare faţă de familiile lor, iertare faţă de întreaga naţie, pentru că o astfel de tragedie a fost posibilă. Supravieţuitorilor le datorăm o lege care să le permită să îşi trateze rănile fizice şi să îşi mai aline puţin din rănile psihice. Votul de astăzi nu va fi unul politic, Colectiv a fost pentru România un motor al schimbării. Tragedia a schimbat ceva în fiecare dintre noi, iar eu şi mulţi dintre noi suntem aici datorită acestei tragedii", a spus Oana Bîzgan.

De asemenea, deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat că marea provocare pe care o are statul este de a avea grijă şi de alţi mari arşi, nu doar de cei care au trecut prin această tragedie:

"Noi, ca stat, ca oameni de stat, trebuie să ştim că avem datoria să spunem un adevăr crunt, primul instinct pe care îl are Ministerul Sănătăţii la această oră, când avem un mare ars în ţară, este să chemăm elicopterul sau să căutăm avioane şi locuri de mari arşi în spitale din Bruxelles sau din alte oraşe care au centre de mari arşi civilizate. România, la această oră, are o secţie renovată de mari arşi la Iaşi, care nu are încă toate dotările necesare pentru a face faţă unei tragedii mult mai mici decât cea de la Colectiv. Astăzi facem o reparaţie morală faţă de o tragedie care ne-a zguduit pe toţi, dar nu este de ajuns. Îi invit pe parlamentari din Comisia de sănătate şi nu numai să se aplece alături de Ministerul Sănătăţii şi să găsească soluţii interne pentru marii arşi. Nu avem o secţie funcţională în Capitală. Avem probleme imense şi trebuie să le rezolvăm", a spus Emanuel Ungureanu.

Și liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a spus că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv:

"Guvernul a făcut ceea ce trebuie cinstind memoria acelor tineri şi punctul de vedere al Guvernului este pozitiv, să fie clar înţeles".

În fine, deputatul PMP Ionuţ Simionca a spus că această lege este "o reparaţie morală, o reparaţie pe care noi trebuie să o facem. Vreau să reamintesc că parlamentari PMP au mai făcut o propunere legislativă care a fost numită de presă legea Colectiv, acea lege cu panourile de avertizare la intrarea în locaţii. Cel puţin acum cetăţenii pot fi informaţi, pot să vadă că acea locaţie nu are autorizaţie de securitate la incendii şi să decidă ei, pe propria răspundere, dacă se expun unor riscuri sau nu", a declarat Ionuț Simionca, de la PMP.