Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Întrerupătorul canalului de propagare "ar salva vieți"

belfast_coronavirus.jpg

Belfast în carantină
Întreruperea lanțului de propagare ar insemna în fapt o nouă carantină
Sursa imaginii: 
PACEMAKER

O  nouă expresie și-a făcut apariția în Marea Britanie "circuit breaker - întrerupător al canalului de propagare" ca metodă de luptă contra celui de-al doilea val al pandemiei de Coronavirus. Metodele nu sunt clare, dar seamănă cu carantina de la începutul primului val. 

O întrerupere de două săptămâni la sfârșitul lunii octombrie ar putea reduce la jumătate decesele de Covid-19 până la sfârșitul anului, se arată într-un raport științific, relatează BBC.

Un astfel de întrerupător ar însemna restricții mai stricte, potențial similare cu carantina inițială impusă în luna martie.

Cercetătorii au spus că acest lucru "ar permite câștigarea de timp pentru a pune în aplicare alte controale”, dar că există o incertitudine uriașă. Ei avertizează că întreruperea ar trebui să fie balansată cu impactul asupra economiei și societății.

Scopul unui mini-carantine sau întrerupător de propagare este aceea de a întrerupe transmiterea virusului prin introducerea unor măsuri stricte pentru o perioadă de timp stabilită.

Acest raport științific, văzut de BBC, nu este încă disponibil publicului și nu a fost revizuit de oamenii de știință.

Modelele matematice nepublicate încearcă să calculeze modul în care carantina între 24 octombrie și 7 noiembrie ar schimba cursul epidemiei. Acest lucru ar coincide cu vacanța de la jumătatea trimestrului școlar.

Raportul afirmă că decesele de Covid-19 ar putea fi reduse cu între 29% și 49%, dar acest lucru ar depinde de traiectoria epidemiei. Cu cât virusul se răspândește mai repede în această iarnă, cu atât ar fi mai eficient un întrerupător.

Numărul de vieți salvate între acum și începutul anului 2021 ar putea varia de la 800 (pandemia crește încet, restricții ușoare utilizate) la 106.000 (pandemia crește rapid și sunt utilizate restricții severe). Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca cele mai mari cifre să se materializeze, spun cercetătorii.

Coeficientul R

Ideea unui întrerupător a fost recomandată miniștrilor de către grupul de cercetători Sage pe 21 septembrie. Aceasta a fost respinsă, dar opoziția Laburistă a susținut ideea, iar acum se introduc măsuri mai dure în Irlanda de Nord.

Coeficientul R
Coeficientul R arată câte persoane infectează în medie o persoană pozitivă cu Coronavirus
Sursa imaginii: 
Sky News

Prof. Matt Keeling, de la Universitatea din Warwick și unul dintre cercetătorii Sage, a spus că "cu cât restricțiile sunt mai stricte, cu atât impactul este mai mare”.

Cu toate acestea, un întrerupător cumpără doar timp, nu rezolvă problema. "Pentru a salva vieți pe perioade mai lungi de timp, este necesar să aduci coeficientul R sub 1”, spune raportul.

R este numărul de persoane cărora fiecare persoană infectată le transmite virusul, în medie. Orice R peste 1.0 înseamnă că epidemia este în creștere, iar la ora actuală R variază între 1,2 și 1,5 în diferite regiuni ale UK, potrivit estimărilor guvernamentale.

Oamenii de știință avertizează că există trei lucruri care trebuie luate în considerare ca parte a oricărei discuții despre un întrerupător:

  • Care sunt prejudiciile aduse economiei și societății?
  • Vor susține și vor respecta oamenii controalele mai stricte?
  • Ce se întâmplă în continuare pentru a ne asigura că nu revenim la aceeași situație?