
Social
Proiect: Școala, părinții și elevii ar putea alege ce și cât se studiază
pixabay_school.jpg

În următorul an școlar unitățile de învățământ ar putea decide singure câte ore și ce materii vor studia elevii. Ministerul Educației lucrează la noile planuri cadru pentru gimnaziu și liceu. De această dată nu va mai fi o singură variantă ci vor fi 3 sau 4 pentru fiecare ciclu de învățământ. Școlile, împreună cu părinții și elevii, vor putea alege un plan cadru după care să funcționeze, spune Marian Staș, expert în educație și membru în comisia de validare a noilor planuri cadru. El subliniază că se dorește și mai multă descentralizare, asta după ce unitățile de învățământ au primit mână liberă pentru a decide în ce scenariu învață copiii în contextul pandemiei de coronavirus.
Ministerul Educației trebuia oricum să reducă din numărul de ore și discipline pentru a respecta o lege al cărei scop este exact acesta, mai puține ore la gimnaziu și liceu, lege care a fost promulgată acum aproape un an de președintele Iohannis și care ar fi trebuit deja să producă efecte.
Marian Staș: (...) Oricum sistemul și-a atins limitele, mai mult decât atât nu poate. Și-atunci cel mai bun lucru oe care-l poate face este să spună așa: dragi școli gimnaziale, iată 3 variante de planuri cadru pentru gimnaziu, sunt elaborate de comisii din interiorul Ministerului Educației și Cercetării, deci nu sunt venite de pe altă planetă, cu alte cuvinte, au această validare, să zic de sistem, luați-le și alegeți-vă fiecare care este cea mai potrivită variantă pentru voi. Asta mi se pare într-adevăr un comportament cu totul transformațional din partea unei instituții suficient de încremenite în proiect, așa cum știm toți foarte bine. (...) În ultimii 10 ani, niciodată noul plan cadru nu a apărut cu un an sau doi mai devreme. Toate au fost în criză de timp, la fel cum e cazul acum pentru că anul viitor, copiii care absolvă gimnaziul, vor trebui să înceapă pe un plan cadru nou. Gândiți-vă că suntem deja la o lună și ceva de la începerea anului școlar ca atare.
Reporter: Cum credeți că vor privi școlile această descentralizare? De obicei, într-un sistem în care oamenii nu sunt obișnuiți să aibă libertăți, atunci când ți se dau nu prea știi ce să faci cu ele.
Marian Staș: Nicio minte, oricât de luminată, nicio instituție, oricât de tare ar fi, nu are cum să dea soluția valabilă pentru toate. Și atunci evident că alternativa este de a învăța, oricât de inconfortabil li se va părea, de a învăța exercițiul descentralizării, exercițiul subsidiarității. (...) Școlile vor începe să învețe și să-și asume această transformare de a-și alege, fiecare dintre ele, o variantă sau alta de plan cadru.