Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lege: Violența domestică, pedepsită și dacă plângerea e retrasă. „De ce nu se acționează de la prima palmă?”

Modificare legislativă importantă, menită să reglementeze mai clar infracţiunile care țin de violenţa domestică. Un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional prevede că, în cazul infracţiunilor de violenţă domestică, împăcarea dintre părţi nu mai înlătură răspunderea penală. La RFI, inițiatoarea proiectului, deputatul PNL Adriana Săftoiu, explică faptul că modificarea legislativă va contribui la combaterea violenței în cadrul familiei. „De multe ori, agresorul scăpa basma curată după ce victima își retrăgea plângerea pe fondul amenințărilor. Acum, autorii acestui tip de infracțiuni vor fi cercetați chiar dacă victima renunță la acuzații”, spune Adriana Săftoiu.

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că, în cazul infracţiunilor de violenţă domestică, împăcarea dintre părţi nu mai înlătură răspunderea penală.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, iar legea merge la promulgare la Președinție.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(2) din Legea nr.286/2009, în sensul stabilirii ca, în cazul infracţiunilor prevăzute la art.193 - Lovirea sau alte violenţe şi la art.196 - Vătămarea corporală din culpă, săvârşite asupra unui membru al familiei, împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală, aşa cum este reglementat în prezent.

"În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu", prevede proiectul.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu, inițiator al proiectului legislativ, explică faptul că, în urma acestei modificări, cel care săvârşeşte violenţă domestică nu va scăpa de pedeapsă

"Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenţei face plângere şi apoi îşi retrage plângerea, cel care este autorul violenţei domestice nu păţeşte nimic. În urma acestei modificări, lucrurile sunt foarte simple. Odată ce o persoană depune plângere că este bătută, este supusă violenţei domestice, chiar dacă ulterior îşi va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de această dată de pedeapsă", a explicat Săftoiu

Într-un interviu acordat RFI, deputatul afirmă că, din punct de vedere legal, situația până acum a fost incalificabilă, mulți agresori scăpând de pedeapsă după retragerea plângerii înaintate de persoana agresată. Săftoiu mai spune că retragerea cestor plângeri se producea de cele mai multe ori sub imperiul fricii și al amenințărilor agresorului.

Deputatul mai spune că victimele, întrebate de ce nu au raportat agresiunile „de la prima palmă”, răspunde de multe ori: „Îmi este rușine”.

Ascultă interviul acordat RFI de Adriana Săftoiu:

La rândul său, deputatul neafiliat Oana Bîzgan spune că prin acest proiect s-a eliminat "portiţa" de scăpare a celor care săvârşesc violenţă domestică. "Reuşim să scoatem acest punct din Codul penal, care nu făcea nimic altceva decât lăsa o portiţă pentru cei care efectuau presiuni asupra victimei să-şi retragă plângerea şi pentru a da uitării un act extrem de grav, care în România a ajuns la cote inimaginabile", a afirmat Bîzgan.

Deputatul USR Cristina Iurişniţi a spus că proiectul trebuia adoptat de mulţi ani. "Ştim foarte bine că aşa cum arată educaţia, aşa arată şi ţara. Aşa putem spune şi în privinţa condiţiei femeilor. Aşa cum sunt tratate femeile într-un stat, aşa arată acea ţară. Să dăm un vot pozitiv pentru drepturile femeilor, pentru ca ele să nu mai fie victime, pentru ca ele să nu mai fie abuzate. Acest articol trebuia modificat de foarte mulţi ani", a adăugat aceasta.

Și deputatul Ana Birchall a menţionat că trebuie pus punct violenţei. "Trebuie să punem punct violenţei. pentru că violenţa naşte violenţă. Putem să spunem un hotărât 'nu' violenţei de orice fel", a mai spus Birchall.