Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pe urmele eroilor români căzuți în Alsacia. Saales și paradoxul războiului

monument_aux_morts_de_saales.jpg

Monumentul eroilor din Saales
Sursa imaginii: 
Collection Christophe Woehrle ©

Versantul alsacian al văii Bruche nu a fost ferit de defrișări, nici de exploatarea cu mână de lucru ieftină a unor oameni deja slăbiți de experiența dură a captivității și a privațiunilor. Începând cu vârfurile Donon și Hantz din Munții Vosgi și coborând până în câmpia alsaciană, mulți prizonieri de război români și-au găsit sfârșitul aici.

Certificatele de deces întocmite de autoritățile germane ne permit astăzi să refacem cu precizie harta locurilor unde acești oameni au murit și au fost îngropați.

Valea Hantz – Collection Christophe Woehrle ©

În satul Saales, la sud est de vârful Hantz, este înregistrată o astfel de victimă. Potrivit administrației germane a vremii, la data de 26 februarie 1917, Ciobanu Mihai a fost înmormântat în cimitirul de la Saal.

Saales, vedere dinspre Munții Vosgi – Collection Christophe Woehrle ©

Mihai Ciobanu s-a născut în 1878 la Crecesti, județul Mehedinti, și a murit la Saales la 26 februarie 1917. Până astăzi mormântul său nu a putut fi localizat, nici în Alsacia nici în Lorena.

Nu am găsit certificatul de deces al acestui prizonier în arhivele de la Saales. În schimb, descoperim un paradox trist, așa cum numai războiul poate crea : căutând în aceste arhive descoperim certificatul de deces al zidarului Julien Lallevée, de 24 de ani, născut la Saales, caporal în Compania a 9-a, Regimentul 26 Burg, căzut în luptă la 24 decembrie 1916 la... Robeasca, în Nord-Estul României.

Monumentul eroilor de la Saales – Collection Christophe Woehrle ©

La Saales, punct important pe drumul dintre vârfurile Vosgilor și câmpia alsaciană, nu a existat un detașament de prizonieri români. Soldatul român a fost înmormântat aici doar pentru că a decedat undeva în munții din apropiere.

Dar un alt prizonier român decedat la Saales este înmormântat în cimitirul de la Soultzmatt, în mormântul cu numărul 124. Este vorba despre un anume Marin Rosu, pe care, din păcate, nu am reușit încă să-l identificăm.

 

Articol de Christophe Woehrle 2020, doctor în istorie contemporană

Traducere și editare: Șerban Georgescu

Oricine are cunoștință despre descendenți ai soldaților amintiți este rugat să ne contacteze pe pagina de Facebook / RFI România sau la e-mail [email protected]

 

Toate articolele din seria Eroi în Alsacia a RFI România aici: https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia