Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | Ministerul Sănătății de la Chișinău, acuzat că ar ascunde date despre decesele printre medici

poza_terapie_intensiva.jpg

Sursa imaginii: 
Getty Images

Ministerul Sănătății de la Chișinău anunță că 42 de lucrători medicali au decedat din cauza Covid-19, de la începutul pandemiei. Această cifră nici pe departe nu este cea reală, susține fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco. Să spunem că, doar miercuri, în R.Moldova a fost înregistrat un nou anti-record, 1149 de noi cazuri și 19 decese. Din numărul total de cazuri, 83 sunt lucrători medicali, 33 de medici, 33 - asistenți medicali și 17 - personal auxiliar.  

Potrivit fostului ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, la 12 octombrie, în comunicatul de presă al ministerului ”este notat un deces incognito cu #1472. Femeie de 80 ani, din municipiul Chișinău, internată la 6 octombrie, la SCM „Arh. Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, cardiopatie ischemică.Fără nicio specificare că ar fi lucrător medical”, remarcă Ala Nemerenco, citată de portalul Anticorupție de la Chișinău. 

”De fapt este vorba despre Maria Andoni, de profesie medic terapeut care a dedicat 60 de ani din viață medicinei. Orfană de ambii părinți, a învățat și a devenit asistentă medicală, după care medic. A lucrat ca terapeut în AMT Botanica, după pensionare (din 1997) - ca asistentă medicală la Liceul Teoretic “Petru Movilă” din Chișinău, neîntrerupt până pe 02.10.2020 când s-a îmbolnăvit. Ministerul nu consideră necesar să fie menționată ca lucrător medical chiar dacă certificatul dumneaei de concediul medical este finisat cu inscripția “deces” la 11.10.2020 în urma complicațiilor COVID19”, mai afirmă fostul ministru al Sănătății de la Chișinău.

”De ce procedati așa? Ca să îmbunătățiți statisticile? E vorba de memoria unui lucrător medical răpus la datorie. Faceți vă rog corectările de rigoare - în spatele #1472 este un medic și oferiți-i ultimul respect”, conchide Ala Nemerenco.

La rândul său, Ministerul Sănătății a venit joi cu o reacție. "În statistica ministerului se regăsesc lucrătorii medicali care activează la moment în domeniul sănătății și au pierdut lupta cu boala COVID-19. Din informațiile prezentate, aceasta activa în sistemul educațional. MSMPS exprimă sincere condoleanțe cu trecerea în neființă a doamnei medic, care și-a dedicat întreaga carieră profesională sănătății populației", susține purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, citată de Pro TV Chișinău.

De la începutul pandemiei, în R.Moldova 64.424 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus, iar 1.514 au fost răpuse de Covid. În prezent, 753 sunt în stare gravă (dintre care 39 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1.543 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. În total, 45.545 persoane au fost tratate de COVID-19.

Chiar dacă se află sub Cod Roșu din cauza coronavirusului, în capitală fiind înregistrate zilnic cele mai multe cazuri, Chișinăul și-a sărbătorit miercuri Hramul. Autoritățile municipale nu au renunțat la programul festiv, iar în scuarul Catedralei “Nașterea Domnului” din centrul orașului, sute de oameni au venit, încă de la primele ore ale dimineții, pentru a participa la serviciul divin, dar și la alte manifestări.

A fost prezent și Igor Dodon, candidat independent la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, alături de primarul socialist, Ion Ceban. Apariția lui Dodon a fost criticată dur de internauți care spun că președintele nu a avut ce caută la un eveniment public, transmit de postul public de televiziune, plătit din banii contribuabililor. Iar imaginea bisericii și apariția lui Dodon alături de Mitropolitul Vladimir, în plină campanie electorală, nu face decât să confirme că “biserica și politica își dau mâna din nou”.