Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Noi facem încă un spital”. Asociația Dăruiește Viață va reconstrui, în totalitate, Spitalul de Copii “Marie Curie”

daruieste_viata_key_visual_campanie.jpg

Image source: 
Dăruiește Viață

Asociația “Dăruiește Viață” va construi încă un spital pentru copii, în Capitală. Noua clădire va fi ridicată în curtea Spitalului „Marie Curie”. Va avea 9 etaje, unde vor fi mutate toate specialitățile actualului spital. Clădirea veche va deveni un campus medical, cu săli de conferințe sau spații de cazare pentru părinți, spune la RFI, Carmen Uscatu, fondatoarea asociației. Studiul de fezabilitate va fi făcut împreună cu o echipă de specialiști din Franța, cea cu care s-a lucrat și la Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. Spitalul, construit tot de societatea civilă, a costat 30 de milioane de euro și va fi gata în 2021.

Asociația “Dăruiește Viață” lansează un nou apel de strângere de fonduri pentru #NoiFacemUnSpital. Proiectul continuă cu reconstrucția Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie din Capitală.

Inspirată de experiența Copiilor-Veterani, care au purtat deja lupta nedreaptă cu cancerul, campania și-a propus să atragă sprijinul din partea unui număr cât mai mare de donatori și de companii pentru a câștiga războiul cu boala, prin construirea celei de-a doua clădiri la Spitalul Marie Curie. Până la sfârșitul anului, Dăruiește Viață caută să „recruteze” cel puțin 100.000 de noi susținători, care vor avea rolul de a fi Luptători în războiul copiilor cu boala și cu suferința.

“Dintr-odată m-a apucat durerea de spate, m-a apucat pur și simplu. Când am auzit de leucemie, eu nu știam ce este asta. Eu nu știam ce este aia o boală, atunci. Voiam doar să merg acasă. Îmi era dor să-l îmbrățișez pe tata. Dar îl mai vedeam pentru că aveam voie să primim vizitatori, nu în salon, ci pe hol.”Maria Ghinea, 10 ani, Copil-Veteran, una dintre protagonistele spotului de campanie

Spotul de campanie a fost filmat înainte de declanșarea pandemiei și a beneficiat de sprijinul Metallica, trupa oferind pro bono drepturile de folosire a melodiei The Unforgiven.

Pe lângă strângerea de bani, campania își propune și o schimbare de percepție asupra modului în care privim actul donației și al implicării în astfel de cauze sociale. Pentru că au de înfruntat una dintre cele mai grele bătălii, copiii-pacienți cu boli grave au nevoie de încurajare și de forță pentru a merge mai departe. Înrolarea în războiul împotriva bolii presupune, pentru fiecare dintre noi, asumarea faptului că avem datoria să luptăm pentru acești copii și pentru o șansă în plus la viață pentru fiecare.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL CU CARMEN USCATU, fondatoarea Asociației Dăruiește Viață

Carmen Uscatu: Noi facem încă un spital pentru că ne-am propus ca la „Marie Curie” să creăm un campus medical, un centru de referință în Europa Centrală și de Est în tratarea copiilor bolnavi nu numai de cancer, ci și de alte boli grave și de asemenea, un spital de traumă. Asta înseamnă încă o clădire pe care vrem să o ridicăm, similară acesteia pe care am ridicat-o, de încă 12.000 mp cu nouă niveluri, astfel încât să putem muta toate secțiile actualului spital din clădirea veche.

Reporter: V-ați gândit deja ce veți face cu vechea clădire?

Carmen Uscatu: În momentul acesta lucrăm la un masterplan. În vechea clădire vor exista spații dedicate copiilor și părinților care nu au nevoie să stea în spital. De exemplu, copiii pot face și pot părăsi în aceeași zi spitalul în cazul procedurii de radioterapie. Pentru asta vom avea spații de cazare. Vor exista, de asemenea, spații pentru training pentru personalul medical, spații dedicate studenților și rezidenților, spații administrative. De asemenea, sperăm să facem o cantină pentru personalul medical și pentru aparținătorii care vin la spital.

Rep: V-ați propus să vă ocupați și de pregătirea personalului din spital, nu?

Carmen Uscatu: Da, este un element extrem de important. Când spunem „noi facem un spital”, nu ne referim doar la clădirea sau clădirile pe care le vom ridica. Ne gândim la resursa umană, pe care o considerăm poate mai importantă decât infrastructura aceasta.

Rep: Noua clădire, cea care va fi gata în 2021, va avea un spațiu destinat educației, nu doar un loc unde copiii își pot face temele...

Carmen Uscatu: În cadrul acestui spital, pe care îl vom finaliza la anul, în prima clădire, vom avea spațiu de joacă, cinematograf, un spațiu în care copiii și părinții vor putea face terapie și alte astfel de spații în care se va putea face și școală, dar se vor putea face și activități care să te ajute emoțional să treci peste această perioadă grea. Așa cum spunea Măriuca în conferință, să te ajute să nu te maturizezi atât de brusc când dai piept cu boala. Prin această campanie vrem să transmitem și să schimbăm cumva percepția asupra modului în care ne uităm la cei aflați în suferință. Ar trebui să nu îi mai privim cu milă. Mila nu generează nimic bun. Îi face și pe ei să sufere poate mai mult. Ar trebui să îi privim cu curaj pentru că ei sunt extrem de curajoși. Să îi privim cu încredere că luptă și să luptăm alături de ei. Pe  www.daruiesteviata.ro sunt toate modalitățile prin care oamenii și companiile se pot implica.

Rep: Ați făcut o estimare a costurilor pentru noul spital pe care îl veți construi? De câți bani veți avea nevoie?

Carmen Uscatu: Da, estimarea este făcută în baza estimării pentru primul spital, pe care încă nu l-am finalizat. Probabil, fiind vorba despre o clădire similară, vor fi necesari încă 30 de milioane de euro. Oamenii se pot implica dând un sms la 8864 cu mesajul „spital” și donează patru euro pe lună. Se pot implica intrând pe www.daruiesteviata.ro. Acolo pot dona online cu cardul, pot afla conturi bancare. Foarte important, companiile pot sponsoriza.

Rep: Revenind la campania <Recrutăm luptători în războiul cu boala>. De ce acest mesaj?

Carmen Uscatu: Pentru că un război înseamnă să duci mai multe bătălii. Poate că nu se termină niciodată, ci e o luptă perpetuă. Luptătorii sunt cei care sunt alături de veteranii de război. Așa le-am zis noi copiilor care sunt în prima linie în lupta cu boala, alături de care noi, ceilalți luptători din linia doi trebuie să fim. Recrutăm și corespondenți de război, cei care să ducă mai departe mesajul acestei campanii și mesajul copiilor care s-au implicat în această campanie. Spotul realizat de Papaya Advertising a fost gândit să fie jucat de copii care au dus sau care încă mai duc această luptă în prima linie, copiii veterani.

Rep: Vă asigur că RFI România va fi alături de dumneavoastră. Cu siguranță va duce mai departe acest mesaj.

Carmen Uscatu: Vă mulțumim tare mult. Avem nevoie de corespondenți de război și vă mulțumim că ați ales acest rol.