
Social
Manager de spital, replică pentru Tătaru: Nu avem medicamente pentru Covid, nu avem suficiente paturi legate la oxigen
7600130-mediafax_foto-emanuel_titus_iliesi.jpg

"La nivel naţional, am cerut (acest lucru, n.r.) la spitalele de fază III, judeţene şi municipale, care nu intră în tratamentul pacienţilor cu infecţii SARS-CoV2. Săptămâna trecută am dat circulara prin care se pregăteau 10% din capacitatea acestora de la ATI să fie destinate pentru cazurile COVID, care vor avea circuite separate în eventualitatea creşterii numărului de cazuri din ATI, iar astăzi s-a discutat şi la nivel naţional despre rezerva de paturi la ATI în aceste spitale. Toate spitalele vor avea o rezervă şi în funcţie de evoluţia fiecărui judeţ în parte, vor fi folosite. 10% pentru terapie intensivă şi 15% pentru cazuri totale (COVID, n.r.)", a afirmat ministrul Tătaru.
Întrebat de presă în cât timp crede că în Bucureşti se va ajunge la o incidenţă de 3 la mia de locuitori, în contextul infectărilor cu SARS-CoV-2, Nelu Tătaru a afirmat că suntem într-un moment în care avem o transmitere comunitară accentuată în 11 judeţe şi în Capitală.
"Rămâne ca evaluarea anchetelor să ne dea şi măsura izolării, a carantinării şi în viitorul de 10 - 14 zile să vedem dacă aceste măsuri restrictive luate vor duce la o scădere a numărului de cazuri noi prin scăderea transmiterii. Sper ca niciun oraş să nu rişte să ajungă ca şi Suceava. Sper să fi învăţat fiecare dintre noi din ceea ce a însemnat Suceava. Această pandemie nu se tranşează în spital, ci prin respectarea unor reguli de către fiecare dintre noi. Au fost controale inclusiv în ministere, spitale şi DSP-uri, pentru că au fost focare şi în spitale şi DSP-uri. Şi atunci, regula trebuie să fie una pentru toţi, precauţie, purtarea măştii, distanţarea fizică dintre persoane", a detaliat Nelu Tătaru.
La RFI, , Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București, spune că unitatea pe care o conduce este departe de a fi gata să preia pacienți cu Covid.
„Nu știu ce să facem cu ei (n.r. pacienții cu Covid), nu-i preia nimeni. (...) Trebuie să găsim o soluție. Problema este: ce facem cu pacienții noștri? Spre exemplu, cu cazurile care necesită chirurgie, care trebuie operați, cazuri urgente. Eu nu am paturi medicale, eu am paturi pe oncologie. Nu avem medicamentele necesare, nu am toate saloanele dotate cu oxigen”, atrage atenția medicul.
Ascultă: