Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reglementări pentru îngrădirea coronapandemiei în Germania

totok.jpg

Statistica Institutului „Robert Koch” din Berlin, 15 octombrie 2020
Sursa imaginii: 
Robert Koch Institut

Şefa guvernului federal, Angela Merkel a avut o consfătuire cu omologii ei din cele 16 landuri federale. A fost prima consfătuire directă - şi nu virtuală – în vederea stabilirii unor reglementări unice pentru combaterea creşterii exponenţiale a coronavirusului. 

Liderii landurilor federale au ajuns doar la un consens minimal. În noiembrie va avea loc o nouă întîlnire. Problema interdicţiei cazărilor unor persoane din „zone de risc”, în hoteluri şi pensiuni, impusă de unele landuri, nu a fost rezolvată.

A fost o consfătuire maraton. Iniţial, şefii guvernelor din cele 16 landuri federale urmau să discute numai două ore despre probleme gestionării crizei declanşate în urma exploziei infectărilor. Consfătuirea de joi a ţinut însă 8 ore.

După terminarea consultărilor cancelara Angela Merkel, primul ministru bavarez Markus Söder şi şeful executivului din land-ul Berlin, Michael Müller s-au prezentat în faţa presei, anunţînd deciziile. Angela Merkel nu a reuşit să-şi ascundă frustrarea fiindcă nu s-a ajuns la un consens, mai ales în ceea ce priveşte controversata interdicţie de cazare în hoteluri, care e în vigoare în unele landuri federale:

„Va trebui să mai muncim. Mai ales în ceea ce priveşte interdicţia de cazare. Am discutat foarte mult despre asta. Aşa ceva e greu de transpus în practică. De aceea vom menţine reglementările actuale şi ne vom consulta din nou după terminarea vacanţei de toamnă”, a spus ea.

Ce urmează

Reglementările la care s-a referit Merkel şi care au fost acceptate de toate landurile prevăd măsurile care trebuie luate în următoarele situaţii:

Dacă se înregistrează într-o regiune un număr de 35 de contaminări la 100.000 de mii de locuitori, purtarea măştilor în spaţiul public aglomerat devine obligatorie.

Dacă numărul infecţiilor creşte la 50, măsura va fi înăsprită şi se va extinde asupra întregului spaţiu public. În prezent purtarea măştilor este obligatorie doar în magazine, transportul public şi restaurante.

Numărul participanţilor la petreceri particulare sau publice este limitat la 25, respectiv 15. Cînd infecţiile ating, timp de o săptămînă, pragul de 50 la 100.000, atunci la festivităţi particulare şi publice se admit doar 10 participanţi. În săli de teatru sau cinema numărul spectatorilor nu are voie să depăşească 100. 

Dacă într-o regiune se atinge pragul de 35 la 100.000, se recomandă ca restaurantele să fie închise între ora 23 şi 6 dimineaţa şi să se interzice comercializarea alcoolului. Dacă se ajunge la pragul critic de 50 atunci recomandarea devine obligatorie. Totodată se interzic deplasările nocturne, nemotivate.

Deorece Germania este un stat federal, toate aceste reguli nu se aplică automat la nivel naţional. Fiecare land va impune măsurile în funcţie de necesităţi.

Tocmai interdicţia de cazare pentru persoane care provin dintr-o regiune considerată zonă de risc a rămas un punct controversat. În Renania Palatina interdicţia de cazare a fost anulată joi de către un tribunal. Asta în urma plîngerii unui cetăţean care nu a fost cazat într-un hotel. Landul Berlin, de exemplu, refuză să impună restricţii de cazare, pe cînd landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară are restricţii rigide, cerînd un test negativ persoanelor care vor să se cazeze într-un hotel.

Primul ministru Markus Söder, care, pe alocuri, a impus măsuri mai rigide în Bavaria decît în alte land-uri federale, a vorbit despre pericolul unui nou lockdown.

El a deplîns faptul că nu s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte armonizarea măsurilor de combatere a coronavirusului.

”Acționism abuziv”

Opoziţia parlamentară chiar a vorbit despre un „acţionism abuziv” mai ales în ceea ce priveşte cazările. Această măsură îngrădeşte libertatea de mişcare a oamenilor, aceasta fiind un drept umanitar fundamental. Liderul liberal a vorbit despre „o intervenţie masivă” care îngrădeşte libertăţile fundamentale. El a arătat că pericolul contaminării este mai mare în cadrul unor mari petreceri particulare decît în cazul deplasărilor particulare sau în interes de serviciu.

Reacţiile populaţiei pînă în prezent au fost pozitive faţă de măsurile impuse. În prezent, însă, numărul celor nemulţumiţi este în creştere. Pînă şi unii virologi avertizează faţă de un fals alarmism şi exagerări cu scopul de a înfricoşa populaţia.

Împotriva tendinţei de a îngrădi libertatea de mişcare la nivel european, aşa cum a fost impusă de unele state în această primăvară, s-a pronunţat ministrul german de externe, Heiko Maas. Prezent la Paris, Maas a subliniat că greşeala din această primăvară nu trebuie repetată.

Incidenţa de 50 la 100.000 a fost depăşită în prezent doar în cîteva mari oraşe din Germania, de exemplu, la Berlin, München, Köln şi Stuttgart.

Potrivit Institutului „Robert Koch” joi, la nivel naţional au fost semnalate 5.132 de coronainfectări. În toată Germania există 47.000 de cazuri active, numărul deceselor din ultima zi a fost de 33, iar de la izbucnirea epidemiei pînă astăzi au murit 9.710 de persoane cu sau în legătură cu o coronainfecţie.

 
Reglementări pentru îngrădirea coronapandemiei în Germania. Corespondență din Berlin de la William Totok