
Social
Ultima iarnă cu căldură subvenționată?
froid_afp.jpg

În prezent în București gicacaloria este de 400 de lei, preț din care consumatorii finali plătesc doar 163 de lei. Restul este subvenția acordată de Primărie. Așadar, eliminarea acestui ajutor al tripla aproape facturile celor aproximativ 500 de mii de apartamente branșate la sistemul central de încălzire. Uniunea Europeană a cerut ani la rând eliminarea acestui ajutor de stat însă tot ce a obținut au fost amânări peste amânări. În opinia președintelui Federației Asociațiilor de Proprietari din România, fostul șef al RADET Radu Opaina, tocmai aceste amânări au fost toxice și, dacă ar fi fost făcută acum 17 ani, eliminarea subvenției ar fi fost benefică. Acum, ea va pune la pământ sistemul de termoficare deja distrus.
”Eliminarea subvenției trebuia făcută atunci ca să nu fie nicio problemă. Nu s-a făcut când trebuia, acum nu se mai poate face pentru că ar însemna închiderea sistemului. Până în prezent, primăria și-a asumat un rol politic în toată treaba asta și are obligația să plătească, să țină sistemul să funcționeze. Dacă nici primăria, nici populația nu ar mai plăti nimic, sistemul s-ar desființa pentru nu ar mai avea bani. Punct”, spune Radu Opaina.
Care ar fi explicația? Ani de zile subvenția a încurajat producția în capitală în detrimentul clar al distribuției : cu alte cuvinte, căldură a fost dar nimănui nu i-a păsat de starea conductelor care au dus-o din ce în ce mai puțină spre casele bucureștenilor. Și acum, din 2000 de metri cubi de apă caldă livrați o mie se duc în pământ și doar puțin din rețeaua de distribuție au fost reabilitată. S-au subvenționat așadar pierderi. Doar anul acesta subvenția s-ar ridica la peste 900 de milioane. Dacă s-ar face acum, eliminarea subvenției ar distruge așadar sistemul pentru că nimeni nu ar mai plăti pentru supraviețuirea Termoenergetica, fosta RADET. Pe de altă parte, și supraviețuirea Termoenergetica este periclitată paradoxal tot de subvenție pe care Primăria nu a reușit să o achite integral. Rezultatul : RADET a făcut ani la rând datorii istorice până la insolvență iar urmașa sa,Termoenergetica, a făcut și ea datorii către producătorul ELCEN, aflat la rândul lui permanent cu un picior în groapă și recuperatorii la ușă. În aceste condiții, spune la RFI Irina Zamfirescu de la Active Watch poate ar fi bine ca însăși posibilitatea Primăriei de a se achita de această subvenție ar trebui revizuită, mai ales că de subvenția gigacaloriei au beneficiat și cei cu venituri mici dar și cei cu venituri mari și s-a creat astfel o discriminare față de restul bucureștenilor, dependenți de alte sisteme de încălzire, care au au fost subvenționați. Așadar, crede Irina Zamfirescu, poate ar trebui să se ia la nivel politic o decizie care să reașeze lucrurile.
”Poate ar trebui să reașezăm principiile pe care ea este acordată, spre exemplu. Să facem niște criterii sociale, clare, și să nu mai beneficieze toți de subvenție...Așa cum există persoane în afara sistemului centralizat de căldură care nu beneficiază de această reducere. Vorbim despre oameni care se încălzesc cu centrale de apartament sau cu energie electrică și care își plătesc singure facturile. Eu nu știu cum ar trebui să se întâmple lucrurile. Cred că tot o decizie politică va așeza această subvenție dar dacă nu avem o imagine clară cu privire la capacitatea primăriei de a suporta costul acestei decizii, cred că nu putem înainta cu discuțiile”, spune reprezentanta Active Watch.
Tot Irina Zamfirescu avertizează că, social, efectul unei astfel de decizii nu va fi de dorit, ceea ce explică și de ce s-a tot amânat eliminarea subvenției. Și Radu Opaina spune la RFI că populația va reacționa ”urât” la o astfel de decizie, mai ales că în ultimii ani a suportat frecventele avarii ale sistemului și mai ales că nu se face vinovată de starea acestuia : un procent de 99 la sută din banii datorați de populație la facturi a fost acoperit. Triplarea acestora va arunca povara finaciară a unui sistem muribund pe umerii bucureștenilor ceea ce ar fi nedrept, spune Radu Opaina, explicând că acesta e motivul pentru care acum ar fi prea târziu să se mai schimbe ceva. Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari se teme însă că, politic, s-a creat ”haosul” care va permite să se ia decizia eliminării subvenției pentru că nimeni nu va putea fi tras la răspundere.
”S-au creat condițiile politice să se desființeze sistemul. Prima măsură a fost îndeplinită : haosul politic. S-a realizat la alegerile astea în București pentru că dacă întrebați pe oricine nu știe să spună de cine e condus Bucureștiul din punct de vedere politic. De nimeni : primarul nu e politic, e independent și chipurile susținut politic dar asta nu are nicio valoare, în Consiliul General nu există niciun grup majoritar așa că din punct de vedere politic ei și-au creat condiția de a nu răspunde nimeni pentru ce se va întâmpla”, crede Radu Opaina.
Ce va urma dacă va fi eliminată subvenția? Teoretic ar trebui adoptată o lege care să desemneze categoriile vulnerabile care ar urma să fie ajutate să suporte cheltuieile cu încălzirea. Și aceasta a fost amânată ani la rând. Oricum, după cum spunea Radu Opaina, s-ar putea ca primăria să nu mai aibă ce subvenționa dacă va urma automat colapsul total al Termoenergetica și ELCEN, caz în care și în București ca în alte orașe în care sistemul centralizat a sucombat oamenii vor recurge fiecare la soluții alternative, multe improvizate. Și Irina Zamfirescu de la Active Watch spune că ar trebui gândită bine o strategie pentru că, spre exemplu, trecerea la centrale de apartament sau alte variante de încălzire riscă să aibă nu doar costuri pentru populație ci și pentru mediu.
O concluzie? ”Paradoxal și la rece se închide un cerc cu termoficarea asta...Este o notă de plată : ca la restaurant unde mănânci, mânci și trebuie să plătești...Cine se va mai putea descurca, bine, cine nu, nu. Credeți că problema statului este termoficarea? Lasă, îi învățăm cu găleata, îi învățăm să renunțe...Au renunțat de bună voie, să fie sănătoși. Cu nonșalanță vor spune ”populația renunță la termoficare. Noi ce să facem?”. Și uite așa se închide, un pic de agitație socială, o lună, două, trei și cu asta basta, se închide cercul”, conchide Radu Opaina.