Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primele vaccinuri împotriva Covid-19 ar putea fi gata în primăvara lui 2021: Începutul sfârșitului pandemiei

vaccine-4892059_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Primele vaccinuri anti COVID-19 ar putea fi gata și aprobate în primăvara anului viitor, anunță Agenția Europeană pentru Medicamente. 

Dacă totul merge bine, în primele luni ale anului 2021 ar putea exista trei vaccinuri aprobate de EMA” – a transmis șeful instituției, citat de agențiile internaționale de știri.

EMA analizează vaccinurile la care lucrează  Pfizer, AstraZeneca şi Moderna, dar, chiar și așa, sunt încă numeroase obstacole și incertitudini. Un eventual vaccin va însemna începutul sfârșitului pandemiei, nicidecum un puct final imediat, au explicat specialiștii. 

Recent, Comisia Europeană a recomandat tuturor statelor membre adoptarea unor măsuri unitare,  pentru distribuirea vaccinurilor anti-Covid, atunci când acestea vor fi disponibile. 

 În primă fază, numărul de doze va fi limitat, iar recomandările executivului comunitar vizează și o prioritizare a categoriilor de persoane care vor fi vaccinate. Cadrele medicale din linia întâi, vârstnicii, pacienții cronici sau grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic ar urma să beneficieze cu prioritate de un eventual vaccin. 

România, nepregătită pentru un eventual vaccin 

Se estimează că  numărul persoanelor aparţinând ''categoriilor prioritare'' ar putea depăşi 200 de milioane, numai în Uniunea Europeană. 

„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei vaccinul, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile, să poată fi vaccinate. (...) Vaccinurile noi, revoluţionare, care conțin ARN trebuie transportate congelate la minus 70-80 de grade şi nu există nicio ţară, inclusiv în România, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipiente care conţin gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare, unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile. Se vor administra în două doze, cel mai probabil, multora dintre persoanele beneficiare, pentru că mai ales persoanele vârstnice au nevoie de o stimulare imunitară mai consistentă, şi cred că lucrul acesta este extrem de important, să avem o strategie şi o logistică organizată” - avertiza recent reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr Alexandru Rafila.