Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kremlin, laborator acreditat de fake news: Vaccinul anti-COVID occidental transformă oamenii în maimuțe. “Ingredientele unei manipulări ca la carte”

Rusia ar fi fabricat conținut fals despre vaccinul anti-COVID al Universității Oxford, reiese dintr-o anchetă a jurnaliștilor de la The Times. Conținutul a fost distribuit masiv în spațiul online, în special pe rețelele de socializare. Oamenii s-ar transforma în maimuțe, pentru că vector al vaccinului este un virus de la cimpanzei – este narativul acestui fake news promovat pe filieră rusă. „Scenariul că statul rus ar putea desfășura orice tip de propagandă împotriva vaccinului este în sine un exemplu de dezinformare.” - a reacționat ambasada Rusiei. 
Povestea are datele clare ale unei teorii ale conspirației, explică la RFI jurnalistul Marian Voicu, realizator al emisiunii Breaking Fake News, la postul public de televiziune. 

 

Marian Voicu: Toată această poveste are datele clare ale unei teorii a conspirației, toate ingredientele pe care le știm deja din teoriile celebre în spatele cărora au stat, de multe ori, serviciile secrete ale Uniunii Sovietice. Dau câteva exemple. Faptul că SIDA a fost inventată de oamenii de știință americani în laboratorul de la Fort Detrick, că extratereștrii există, cele privind asasinarea lui Kennedy sau că aselenizarea a fost un fake. Fac aceste precizări pentru că există îndelungata experiență în domeniu a sovieticilor și a rușilor. Există o colecție uriașă de documente care a ieșit din arhivele KGB. Acum este pe site-ul University Cambridge, arhiva Mitrokhin, care dovedește acest lucru. Faptul că de data aceasta teoria conform căreia vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca este un vaccin al maimuțelor are toate aceste date ale unei teorii ale conspirației. Există un sâmbure de adevăr. Cercetătorii au dezvoltat acest vaccin preluând o secvență dintr-un virus care afectează primatele. Dar de aici până la meme-urile, videourile și informațiile care au inundat presa din est și din vest arată clar un efort concentrat. Vaccinul este un instrument de soft power.

Reporter: Scenariul că statul rus ar putea sta în spatele unor astfel acțiuni de amploare de propagandă împotriva unui vaccin e în sine un exemplu de dezinformare, contraatacă Moscova. Unde se ajunge cu această spirală a acuzelor reciproce? Și Moscova acuză un fake news.

M.V: Am auzit asta de fiecare dată. Atunci când rușii au fost acuzați că au intervenit în Brexit sau în alegerile prezidențiale din 2016, Kremlinul și presa de stat rusă a spus că occidentul este rusofob și acuză Rusia de lucruri pe care nici  nu s-a gândit să le facă. Pe de altă parte, faptul că această poveste a vaccinului maimuțelor a fost difuzată mai întâi în presa de stat rusă, la emisiunea celebrului Kiseliov la Russia 1 (spune multe). O astfel de campanie fără știința administrației prezidențiale....e o copilărie să crezi așa ceva. Doar cei care nu cunosc cum funcționează presa, media din Federația Rusă își pot închipui așa ceva. Presa rusă s-a realiniat și funcționează în baza unor ordine directe de la administrația prezidențială.

Rep: Războiul cu fake news-ul este, de fapt, pierdut și tot ce se mai poate face în acest context de către Facebook și alte entități, este diminuarea gravității acestui fenomen?

M.V: E o întrebare foarte complicată. În momentul în care a avut loc ancheta Congresului privind interferența rușilor în alegerile prezidențiale, atunci când a fost audiat Mark Zuckerberg în Congres, dar și în Parlamentul britanic, a sugerat ca statele să vină cu reglementări ale activității Facebook. Acum, iată că Zuckerberg gândește cu totul altfel această poveste. Australienii au încercat și există o lege care ar trebui să reglementeze activitatea Facebook. Compania americană s-a declarat indignată și a spus că va părăsi Australia. În primul rând este o chestiune financiară. Este un război al giganților din domeniul IT, începând cu Facebook și Google la nivel mondial. Faptul că Facebook a început să evacueze diverse mișcări conspiraționiste din spațiul virtual, cum ar fi QAnon, cum ar fi discuțiile întreținute de antivacciniști arată că există o preocupare. Iarăși, faptul că va limita postările privind alegerile prezidențiale de anul acesta arată de asemenea, o preocupare. Disputa privind reglementarea mediului online cred că de abia a început.