Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prefectul Capitalei, în ziua în care s-a depășit nivelul critic de infectări: 3,02 e foarte puțin ca să panicăm lumea

coid_buc.jpg

Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

Bucureștiul a depășit duminică rata de infectare de 3 la mia de locuitori, însă prefectul Capitalei face apel la calm. În evaluarea sa nu este încă momentul convocării Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.
.

În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă județene și cel municipal se întrunesc după depășirea unei rate de 3. Deci, dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea. O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni e comunicată rata aferentă celor 14 zile anterioare”, a transmis prefectul Gheorghe Cojanu, pentru Edupedu.ro

Prefectul Capitalei declara la începutul săptămânii că va lua măsuri „când avem o rată de infectare de 3,4 la mie”. 

Potrivit legii, dacă tendința se menține, atunci, legal, vor fi impuse noi restricții. Școlile ar urma să intre în scenariul roșu, cu predare exclusiv online. Iar masca de protecție devine obligatorie în spații deschise.  Totodată, de la incidență peste 3 la mie, restaurantele vor fi închise.
În maximum 48 de ore de la atingerea acestei rate de infectare, comitetele judeţene/municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă constată situația, iar măsurile intră în aplicare automat.

Între timp, Poliția anunță că a oprit, într-o singură zi, 18 evenimente private (interzise la acest moment în România). S-au dat amenzi de peste un milion de lei și au fost făcute peste 20 de dosare penale.

La București,  patru operatori economici au fost sancționați pentru că și-au transformat terasele în cluburi, a transmis Diana Sarca, purtătoare de cuvânt: