Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis: Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile. Nu trebuie să rămână fără urmări

iohannis.jpg

Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

"E de neînțeles că, în ciuda creșterii zilnice a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent. Atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări. (...) Rămâne de văzut dacă prefectul trebuie să demisioneze sau să fie demis.", a declarat luni seară președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Cotroceni.

  • Din nefericire, ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de cazuri de COVID-19
  • Bucureștiul a fost plasat în scenariul roșu
  • E nevoie de noi măsuri restrictive pentru a reduce rata infecțiilor
  • Autoritățile locale au responsabilitatea de a le implementa
  • E de neînțeles de ce la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat, asfel încât populația să fie informată
  • Autoritățile au obligația de a respecta cetățenii, de a comunica clar deciziile
  • Presiunea pe spitale a crescut la cote uriașe
  • Trebuie să acționăm decisiv pentru a reduce din povara de pe umerii sistemului medical
  • Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări
  • Rămâne de văzut dacă prefectul trebuie să demisioneze sau să fie demis.

 

 

Întrebări și răspunsuri:

​Și dvs și premierul ați vorbit de acțiuni suplimentare. Ar trebui ca și în București, ca în alte țări UE, ar trebui măsuri precum închiderea pe anumite perioade a restaurantelor sau ca românii să stea în casă anumite perioade de timp?

K. Iohannis: „Situația impune măsuri suplimentare în București. Azi s-au decis măsuri: elevii nu vor mai merge la școală, restaurantele și barurile închise la interior, purtatul măștilor în toate locurile publice va fi obligatoriu. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare. Dar acum aceste măsuri decise la nivelul Bucureștiului sunt cele necesare”.

Din cauza că a crescut foarte mult numărul cazurilor, ce sa va întâmpla cu alegerile? Mai ales că președintele PSD spunea că atributul organizării revine guvernului și președintelui și că își dorește o invitație la Cotroceni pentru stabilirea exactă a datei alegerilor?

K. Iohannis: „Alegerile vor avea lor la 6 decembrie”.

Negocierile pentru bugetul UE sunt blocate, ați fost la Consiliul European.

K. Iohannis: „În momentul de față negocierile Consiliu – Parlament merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să caute soluții pentru deblocare, ar fi păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală în 2021 vom intra pe noul buget european”.

Spuneți că e inacceptabil cum a acționat prefectul, ce înseamnă, să demisioneze sau să fie demis?

K. Iohannis: „Asta rămâne de văzut, dar situația nu poate continua așa. Oamenii au tot dreptul să fie informați, pregătiți. Nu cred că familiile din București cu copii nu au fost foarte încântate să afle duminică seara că până marți să caute soluții”.

Știm că există un deficit de medici și asistente ATI, ar putea apela România la sprijin european?

K. Iohannis: „Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte bine. Avem chiar acum o promoție de medici tineri interesați să intre direct în prima linie. Dar eu cred că putem să gestionăm situația în continuare, iar acum câteva luni medici de la noi au mers în altă parte”.

De ce nu s-a impus obligativitatea purtării măștilor în toate spațiile publice mai devreme?

K. Iohannis: „Pentru că aceasta a fost recomandarea specialiștilor”.

Se impune o reformă a CCR ?

Klaus Iohannis: „Acum, trebuie să ne ocupăm prima dată de legile justiției. Am putut să vedem cu toții că e nevoie de o modernizare a constituției. Am avut situații care nu au avut soluții constituționale simple, unele deloc, vă amintesc de alegerile anticipate. Cu siguranță, când constituția va fi modernizată, e nevoie și de o modernizare a capitolului care se referă la CCR”.

Se discută la nivel european ca România să piardă bani europeni dacă se majorează pensiile cu 40%?

Klaus Iohannis: „Riscul există, toată lumea se așteaptă de la România la măsuri precaute, o acțiune bugetară responsabilă. Criza economică este un fapt, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut, e evident că anumite cheltuieli trebuie făcute - spitalele, medicii, tablete pentru elevi, dar multe cheltuieli pot fi amânate până se îmbunătățește situația. Dacă nu va fi așa, cu siguranță vom intra într-o procedură specială cu un rating în scădere iar Comisia citește cu mare atenție tratatele ca să vadă în ce zonă putem fi încadrați și trași la răspundere”.

Comitetele de urgență ar trebui să se reunească mai repede?

Klaus Iohannis: „A fost foarte ușor de prevăzut că Bucureștiul va intra în scenariul 3. A fost evident că numărul de infectări va crește și autoritățile au obligația din timp să meargă la o conferință și să explice: vedeți că e posibil să intrăm în scenariul trei, atunci vom purta mască și elevii vor sta acasă. Ceva la modul acesta, nimic sofisticat, ci comunicări de bun simț”.

PNL a oferit un loc eligibil pentru Viorel Ilie, fost ministru în guvernul PSD. Mai e credibil mesajul dvs anti PSD dacă PNL promovează astfel de personaje?

Klaus Iohannis: „Mesajul meu a fost mesajul politicianului și președintelui Klaus Iohannis și a rămas același. V-am promis că s-a cam terminat cu racolarea și s-a terminat. Nu au mai existat racolări, cooperări și ăsta este un fapt. Am spus, am avertizat, lucrurile s-au oprit când a fost nevoie. Mai departe cu siguranță veți putea să aflați de la PNL cum s-au făcut listele, candidații sunt membri PNL”.

Evenimentele de la Iași ar putea fi parte a unui război hibrid?

Klaus Iohannis: „Nu cred că face parte dintr-un război hibrid, toți trebuiau să participe în condițiile stabilite de guvern, cu mască, cu distanțare, iar autoritățile trebuie să impună respectarea măsurilor iar cine nu respectă va fi amendat. Dacă au fost punctual alte abordări atunci sunt persoane care vor trebuie trase la răspundere”.

DSP nu a raportat nicio infecție nozocomială la decesele Covid. Guvernul raportează mai puține infecții nozocomiale decât guvernul Ponta.

Klaus Iohannis: „Despre infecțiile nozocomiale voi cere o informare la MS. Mi se pare cel puțin ciudat, în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire, dar de la ce am avut la zero e cale lungă și voi cere o explicație pentru asta”.

Franța a cerut limitarea dependenței de armamentul american.

Klaus Iohannis: „România are un parteneriat strategic foarte puternic cu SUA. România alocă 2% din PIB pentru apărare. Da, sunt actori în Europa care doresc să se construiască o strategie a UE și sunt perfect de acord, e un lucru bun, dar abordările europene și NATO trebuie să se completeze reciproc, nu să se înlocuiască. Pentru mine, primul și cel mai important lucru este siguranța României”.