Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Clujul a ajuns la o incidență de 3,02 la mie. Autoritățile nu se grăbesc să ia măsuri

Orașul Cluj a depășit, luni, rata de infectare de 3/1.000 de locuitori, dar prefectul Mircea Abrudean anunță că situația trebuie evaluată luând în calcul mai mulți factori, înainte să se treacă la un scenariu roșu.

Marți se va întruni Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, după ce, luni, rata de infectare a ajuns la 3,02 la mia de locuitori.

Prefectul Mircea Abrudean a spus că incidența se referă doar la populația rezidentă, fără a lua însă în calcul și numărul mare de studenți din oraș:

Deocamdată vorbim de 3,02, în condițiile în care ne raportăm doar la populația rezidentă pe baza datelor de la Evidența Persoanelor. Totuși, avem un număr foarte mare de studenți în Cluj-Napoca, precum și alte persoane care activează aici și nu sunt înregistrate în evidențe. Vedem cum evoluează cifrele mâine și luăm deciziile care se impun cu siguranță”, a spus prefectul.

Aceste măsuri, care ar putea fi luate după depășirea coeficientului de infectare într-o perioadă de 14 zile presupun: trecerea pe scenariul 3 la unități de învățământ preuniversitar, masca obligatorie în toate spatiile deschise, închiderea restaurantelor și cafenelelor la interior - rămânând deschise terasele și delivery sau take-away, închiderea activităților de jocuri de noroc si închiderea programului cu publicul pentru cinematografe și instituțiile de cultură.

Pentru a lua aceste măsuri, prefectura are la dispoziție 48 ore de la depășirea pragului de incidență.