Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miliardarii chinezi, mai mulți și mai bogați ca niciodată

chinezi_1_bun.png

Jack Ma, patronul platformei de e-commerce Alibaba
Image source: 
AFP via France24

În ciuda pandemiei, care răvășește întreaga economie mondială, în China numărul miliardarilor crește iar averile lor nu mai puțin...

Potrivit clasamentului anual realizat de cabinetul Hurun, citat de Agenția France Presse și de France24, anul acesta (până în luna august) în China au apărut 257 de miliardari noi, numărul total al acestora în China continentală (fără Hong Kong și Macao), ajungând la 878. (pentru comparație, potrivit Forbes, în Statele Unite, până la 24 iulie 2020, apăruseră doar 18 noi miliardari, față de cei 705 existenți la sfârșitul anului trecut).

Restricțiile de circulație impuse de pandemie s-au dovedit foarte profitabile, în special pentru industria IT&C și e-commerce din China.

Cel mai spectaculos salt l-a înregistrat Wang Xing, fondator al companiei de livrări de alimente și preparate alimentare Meituan, care și-a sporit de patru ori (!) averea în acest an, urcând pe locul 13.

La rândul său, Richard Liu, patronul gigantului de e-commerce  JD.com, puțin mai ”modest”, și-a dublat averea, care se ridică acum la 23,5 miliarde de dolari (locul 16).

Jiang Rensheng, fondator al producătorului de medicamente și vaccinuri Zhifei, și-a triplat averea, care acum se ridică la 19,9 miliarde de dolari (locul 20).

Emblematicul Jack Ma, veritabil pionier al e-commerce cu platforma sa Alibaba, se menține pe primul loc, cu 58,8 miliarde de dolari.

El este urmat de Pony Ma, patronul Tencent, gigant al industriei numerice, care gestionează foarte populara aplicație WeChat. Averea lui: 57,4 miliarde de dolari.

 

Locul trei pe podium este ocupat de Zhong Shanshan, discretul patron al Nongfu Spring, producător de apă îmbuteliată, cu o avere de 53,7 miliarde de dolari.