Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul SUA dă în judecată Google, pentru practici anticoncurențiale

Gigantul tech Google va fi chemat în justiție de Administrația Trump, acuzat de practici anticoncurențiale legate de căutarea pe internet, anunță CNN.

Google urmează să fie acuzată că ar fi pus piedici în calea rivalilor, pentru a-și menține poziția dominantă, iar procesul va fi unul dintre cele mai mari intentate unei companii americane din tehnologie în ultimele două decenii.

Acuzatorii spun că gigantul tech își promovează în rezultatele căutării propriile aplicații și servicii și le retrogradează pe cele ale concurenței.

De asemenea, Google Search nu ar mai fi un portal neutru spre informația disponibilă pe internet, ci este un set de algoritmi, gândit să crească la maxim profitul companiei.

Acest anunț vine la scurt timp după ce un amplu raport din Congresul SUA menționa faptul că Google și alți giganți tech sunt ”puteri monopoliste” și și-au folosit dominația pentru a pune ”bețe în roate” concurenței.

Afacerea de advertising a Google a generat venituri de 135 miliarde de dolari doar anul trecut, adică 84% din veniturile totale.

Autoritățile americane și-au schimbat mult atitudinea față de giganții tech, iar criticile au crescut mai ales față de puterea tot mai mare pe care câteva companii au acumulat-o.

Vara trecută, șefii marilor companii din IT au fost chemați la audieri în Congres, pentru a da explicații, și li s-a pus în vedere și faptul că lucrurile nu mai pot continua în acest mod.

Să mai spunem că acest proces împotriva Google este comparat de unii analiști cu celebrul caz din anii 90: USA vs Microsoft, încheiat după câțiva ani de audieri, cu un compromise, care a limitat, totuși, puterea companiei lui Bill Gates în domeniul softurilor pentru computere.