Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic despre bolnavii COVID-19: Nu e ușor să alegi a cărui viață încerci s-o salvezi...

virgil_musta_spitalul_victor_babes_timisoara_facebook.jpg

dr. Virgil Musta, șef secție Boli Infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara
Sursa imaginii: 
Facebook Spitalul Victor Babeș Timișoara

La Ploiești, triajul pacienților COVID-19 pentru Terapie Intensivă se face în funcție de gravitate. Pacienţii care nu au fost admişi în ATI, din lipsă de locuri, au fost ventilați și tratați în UPU. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti precizează că "dacă acest ritm de creştere continuă, în curând şi capacitatea UPU va fi depăşită". De colapsul sistemului medical se teme și medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. "Nu e ușor să alegi a cărui viață încerci s-o salvezi..." Criteriile acestei alegeri imposibile vor fi vârsta pacienților, bolile asociate și șansele de supraviețuire la ATI, explică el. 

Cifrele raportate marți de autorități în privința epidemiei de coronavirus din România consemnează un nou record. La terapie intensivă sunt internați 768 de bolnavi de covid-19, cel mai mare număr din februarie și până acum. Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara spune că îi este teamă că sistemul medical va ceda având în vedere ritmul galopant al miilor de noi infectări zilnice. Nu e o decizie usoară să alegi a cărui viață încerci s-o salvezi...

Virgil Musta: Este foarte greu să oprești o roată pornită într-o direcție, cu o inerție foarte mare. Să o oprești și apoi să o întorci în direcția opusă. De aceea, noi trebuie să înțelegem că dacă măsurile luate zilele astea vor fi eficiente, de abia peste două-trei săptămâni vom avea primele rezultate. Din păcate, inerția acestei roți este foarte mare. Este foarte greu pentru că foarte mulți oameni sunt infectați în comunitate. Vedeți că zi de zi avem record după record doborât, tot mai mulți oameni în terapie intensivă și tot mai mulți cu forme severe și critice de boală.

Reporter: Ce credeți că ar trebui să facă autoritățile pentru a  vedea o scădere drastică a numărului de noi infectări?

V.M: Foarte rapid nu putem vedea acest lucru. Dar dacă aceste măsuri sunt eficiente, cred că trebuie o permanentă analiză a efectelor acestor măsuri. Dacă se dovedesc a fi eficiente e foarte bine. Dacă nu, trebuie corectate astfel încât să ajunge, până la urmă, la eficiență. Nu sunt medic de politici de sănătate publică ca să vă spun eu exact ce ar trebui ar trebui făcut. Dar, e cert că și dacă aceste soluții sunt foarte bune, ele trebuie implementate.

Rep: Vorbeați despre numărul tot mai mare de pacienți din secțiile de terapie intensivă, de ATI. Numărul de paturi pentru bolnavii covid știm că este limitat. Ați avut de ales între a „favoriza” un pacient cu șanse mai mari de supraviețuire în detrimentul altuia?

V.M: Pe moment noi ne-am descurcat pentru că am găsit soluții pentru a redirecționa pacienții critici în celelalte spitale din Timișoara. Am avut și un caz pe care l-am direcționat spre secția de terapie intensivă din Arad. Situația e critică. E dificilă. Secțiile de terapie intensivă sunt pline și eliberarea unui loc se face doar prin vindecarea unuia sau prin deces. Am avut o situație foarte delicată într-o noapte, când o pacientă a fost adusă de către salvare la saturație de 60. Această saturație de 60 teoretic este caz de terapie intensivă. Neavând loc, noi am internat pacienta pe secție. Am pus-o la oxigen cu presiune mare, cât de cât să supraviețuiască. În decurs de câteva ore a decedat o persoană în terapie intensivă și a fost imediat înlocuit locul respectiv. Acestea sunt niște momente traumatizante pentru medici și pentru personalul medical. Nu aș dori să se repete, deși mi-e tare frică că vom ajunge și în situații de genul acesta.

Rep: În aceste situații care vor fi criteriile pentru astfel de alegeri imposibile?

V.M: În primul rând, un pacient care este pe secție de terapie intensivă nu poate să fie deconectat de la aparate. O dată ajuns pe aparate, numai dacă decedează sau dacă își revine și nu mai necesită ventilație mecanică poate să elibereze acel loc.

Rep: Iar un pacient la ATI stă o perioadă destul de lungă de timp...

V.M: Da, așa este, stă o perioadă destul de lungă. Atunci, pentru ceilalți, care poate ar necesita terapie intensivă, trebuie gândit, în general, unde e beneficiul cel mai mare. Beneficiul înseamnă vârstă, înseamnă severitatea bolii, înseamnă niște investigații care să arate gravitatea sau riscul de a deceda sau să supraviețuiască pe terapie competentă.

Rep: Care este situația în acest moment la dumneavoastră la Timișoara?

V.M: Secția de terapie este plină. Am avut și un anumit incident. Secția mobilă a prezentat un defect la nivelul încălzirii și am fost nevoiți să eliberăm o parte dintr-o secție de infecțioase ca să mutăm pacienții la posturile de oxigen ale secției respectiv împreună cu paratele. Era singurul loc din spital unde puteau fi conectate. Acolo era întreaga structură unde puteau fi conectate aceste echipamente de ventilație mecanică. Ne-am descurcat, dara  fost dificil. A trebuit să mutăm pacienții dintr-un salon în altul și să mai transferăm pacienți și la alte spitale, astfel încât să putem rezolva situație.

Rep: De ce vă este cel mai teamă în următoarele câteva săptămâni?

V.M: Mi-e teamă că sistemul va ceda. Mi-e teamă că medicii obosiți vor ceda. Nu e o decizie ușoară să poți alege a cărui viață încerci să o salvezi. Mi-e teamă că, cu toate acestea, oamenii nu înțeleg că nu există soluții miraculoase și singura soluție este în mâna comunității, acolo unde prin acțiunile noastre, prin modul de comportament putem să prevenim îmbolnăvirea. În aceste momente în care pandemia a ajuns la așa un vârf ar trebui să considere că fiecare persoană cu care se întâlnește este posibil contaminat. Atunci, trebuie să își pună masca.