Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


655 de milioane de euro au cheltuit românii pe vacanțe în străinătate în 2020

carti.jpg

655 milioane de euro au cheltuit românii pe vacanțe în străinătate în 2020
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Românii au cheltuit în această vară pe vacanţele în afara ţării circa 655 milioane euro, a calculat Ziarul Financiar pe baza datelor BNR. Suma este cu 57% mai mică faţă de vara precedentă.

Din cele trei luni de vară românii au cheltuit cel mai mult pe vacanţele în afara ţării în luna iulie. Atunci rata îmbolnăvirilor în România nu era atât de mare, iar ţările europene încă nu impuseseră restricţii de circulaţie pentru turiştii români. În iulie, turiştii români au cheltuit 287 milioane euro pe vacanţele în afara ţării, faţă de 544 milioane euro în aceeaşi lună a anului trecut.

În iunie, pe vacanțe în strănitătate românii au plătit 182 milioane euro, comparativ cu 444 milioane euro în iunie 2019.

În mod normal august este cea mai bună lună pentru turism. Totuși în august 2020 s-a înregistrat cea mai mică sumă cheltuită de români în afara ţării din ultimii ani, doar 186 milioane euro. Chiar dacă apetitul pentru călătoriile în afara ţării a fost unul ridicat, restricţiile de călătorie impuse de diferite ţări europene pentru turiştii români i-au determinat pe aceştia să îşi amâne ori să îşi anuleze vacanţele.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică confirmă scăderea numărului de turişti care îşi făceau vacanţele în afara ţării. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 21 august, plecările vizitatorilor români în străinătate a fost în scădere cu aproape 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, plecările turiştilor români au fost de doar 6,9 milioane.

Pandemia a afectat considerabil turismul, iar scăderea s-a resimţit şi pe partea de turism intern, chiar dacă românii nu au mai călătorit la fel de mult în afara ţării, totuşi turismul intern nu s-a aflat la acelaşi nivel de anul trecut. Mulţi turişti români au preferat anul acesta să îşi anuleze toate planurile de vacanţă din teama de a nu se îmbolnăvi.