
Social
Medic: Ajungem inevitabil la lockdown pentru că nu am reușit să impunem niște măsuri
pexels_carantina.jpg

România s-a apropiat azi de 5.000 de noi infectări în 24 de ore. Au fost 4.848 de teste pozitive din peste 37.000 analizate. Este cel mai mare bilanț zilnic de la declanșarea epidemiei în țara noastră. Alți 69 de oameni și-au pierdut viața, totalul deceselor ajungând la 6.065. Din păcate, am impresia că, la nivelul societății, suntem învinși, declară medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anstezie și Terapie Intensivă. Nu s-a ajuns la un nivel de responsabilizare suficient ca el însuși să ducă la limitarea transmiei, afirmă medicul în opinia căruia lipsa de fermitate a autorităților în a impune regulile sanitare ne împinge spre un nou lockdown, ca în primăvară. Dorel Săndesc subliniază că, pe lângă creșterea capacității spitalelor (înființarea de zone covid în toate unitățile medicale, accelerarea procesului de instalare a unor module ATI), este foarte importantă creșterea semnificativă a testării. "Suntem încă în urma aici".
"Deja ne-am resemnat ca acest val să crească și nu știm cât timp. Ne-am resemnat că vom putea crește semnificativ gradul de responsabilitate al populației în respectarea acestor reguli. În acest moment intervenția autorităților trebuie să fie cât mai fermă, altfel vom avea cu toții de suferit", spune vicepreședintele Societății Române de Anstezie și Terapie Intensivă. Resemnarea nu înseamnă că medicii așteaptă să vină peste ei valul de pacienție. Dorel Săndesc propune identificarea de zone ATI și non-ATI covid în toate spitalele: "Nu mai putem pretinde că există spital non-covid. Este o irealitate asta. În orice spital în care intră pacienții, unii dintre ei sunt pozitivi".
Drama lipsei de locuri la ATI pentru bolnavii în stare gravă și transferul în zone îndepărtate ale țării
Creșterea capacității spitalelor pentru a-i primi pe bolnavii covid e importantă nu doar pentru a face față epidemiei. “Am văzut ce dramă familială este să-i fie trimis cel drag într-un alt colț de țară. Au venit oameni de la București aici (n.red. Timișoara) să-și ia pe cel drag după ce a murit. Să-l vadă într-un sac, să-l identifice și după aceea să se chinuie să-l ducă direct la cimitir, conform prevederilor legale”, povestește medicul.
"Ajungem inevitabil la lockdown pentru că nu am reușit să impunem niște măsuri"
"Din păcate, am impresia că, la nivelul societății, suntem învinși", spune cu amărăciune Dorel Săndesc. "Nu s-a ajuns la un nivel de responsabilizare suficient ca el însuși să ducă la limitarea transmiei", subliniază medicul în opinia căruia lipsa de fermitate a autorităților în a impune regulile sanitare ne împinge spre un nou lockdown, ca în primăvară.
“Intervenția fermă este necesară. Ea este necesară și psihologic. Când au loc asemenea adunături, cum vedem atât de des, când oamenii acolo nu respectă nicio regulă, autoritățile vin, doar constată și dau, eventual, câteva amenzi, în subconștientul oamenilor se naște ideea că nu e chiar atât de grav cum spun din moment ce tolerează asta. Pe când dacă se intervine ferm, oamenii se aliniază. Când închizi în serie câteva localuri, pentru că nu respectă regulile de prevenție, celelalte vor face tot posibilul să respecte ca să nu ajungă toate să fie închise. Acum frustrarea este maximă pentru că ei spun, și în mare parte au dreptate, am ajuns să fiu închis eu care am respectat toate regulile, care nu am avut niciun caz pozitiv în rândul personalului, care nu am avut niciun caz poztivi legat de vreun eveniment organizat de mine pentru niște iresponsabili. Este într-un fel un eșec și asta, că ajungem inevitabil la lockdown pentru că nu am reușit să impunem niște măsuri care ar fi putut preveni inclusiv asta și inclusiv blocarea spitalelor“.
Se pregătesc medicii ATI petru momentul în care vor fi nevoiți să aleagă pe cine intubează la un ventilator și pe cine nu?
"Solidaritatea este singura cale ca să trecem cu bine și inclusiv ca să evităm sau să amânăm cât mai mult acest moment dramatic prin care alții au trecut. Am văzut algoritmi tipăriți, și nu numai în Italia, și în Statele Unite în care oamenii sunt obligați să aleagă, într-adevăr. Pentru că așa au fost nevoiți să facă: au tras la sorți pur și simplu. Trebuie să ne pregătim mereu cu planuri B, planul B, planul C în care să nu abandonăm pacientul. Să găsim mereu o soluție prin care funcțiile lui vitale să fie susținute. Noi, gândindu-ne la această posibilitate, pentru că știm că ea a existat și a marcat lumea medicală la nivel mondial, trebuie să facem tot ce putem ca să nu ajungem acolo. Să ne construim o arcă a lui Noe, terapie intensivă ca o arcă a lui Noe în dezastru".