Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproape 10 milioane de dolari pentru "Show Me the Monet", mesajul anticonsumerist al lui Banksy

monet_banksy.jpg

Sursa imaginii: 
sothebys.com

Lucrarea "Show Me the Monet", a artistului grafic stradal Banksy, a fost vândută, miercuri seară, la casa de licitații Sotheby's cu 9,8 milioane de dolari, înregistrând al doilea cel mai mare preţ oferit pentru o lucrare a artistului britanic într-o licitaţie, transmite news.ro.

Banksy a transformat în pamflet lucrarea "Nuferii" de Claude Monet pentru a denunţa derivele unei societăţi consumeriste, iar ceea ce a creat, pânza "Show Me the Monet", a fost vândută cu mult peste estimarea stabilită inițial, între 3 şi 5 milioane de lire sterline.

"Show Me the Monet", a fost realizată în 2005. Artistul a pictat cărucioare de supermarket abandonate şi o bornă de avertizare rutieră, aruncate în apa cu nuferi.

"Adevăratele pagube aduse mediului nostru înconjurător nu sunt cauzate de artiştii stradali şi de adolescenţii băuţi, ci de marile companii şi de arhitecţii leneşi...", a spus Banksy.

Lucrarea face parte dintr-o serie care critică derivele societăţii consumeriste sau care evocă catastrofe ecologiste.

Tabloul ”Nuferii”, realizat de Claude Monet în 1899, este lucrarea care l-a inspirat pe Banksy (Foto: fineartamerica.com)