Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OUG: Nu doar asimptomaticii, ci şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi tratați acasă

orbannn.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Guvernul se reunește, joi, în ședință la ora 18.00, iar pe ordinea de zi se află o OUG care prevede că asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Pacienţii ar urma să fie verificaţi de autorităţi pentru a se certifica faptul că vor rămâne acasă pe durata bolii, informează news.ro.

Guvernul va adopta „o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136 în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Pacienții vor fi urmăriţi de organele în drept pentru a rămâne la domiciliu pentru tratament, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

La rândul său, premierul Ludovic Orban s-a referit la o altă măsură importantă ce ar putea fi luată în ședința de Guvern de la ora 18.00. Astfel, referitor la posibila numire a lui Traian Berbeceanu în funcţia de prefect al Capitalei, premierul Ludovic Orban a spus că există această posibilitate, după demiterea actualului prefect.

Un alt proiect de OUG înscris pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului este cel care modifică OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice. Numărul de zile libere se stabileşte pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, printr-o hotărâre oficială se stabileşte aplicarea unuia dintre scenariile menţionate, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

În fine, Executivul va aproba o OUG prin care va fi menţinut în activitate personalul angajat fără concurs în perioada stării de urgenţă din instituţiile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Ministerului Sănătăţii şi unităţilor subordonate, unităţilor sanitare şi serviciilor de asistenţă socială.